Debatt

Refser bokbransjen med Elling-stunt

Ingvar Ambjørnsen er drittlei dumpingpriser på bøker. Så lei at han bestemte seg for å ta med seg selveste Elling på en turné før han slipper ham løs i bokform.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

- Jeg sitter her med 50-60 blogginnlegg som Elling har skrevet. Men jeg har det ikke så travelt med å gå til forlaget med dem, sier Ingvar Ambjørnsen til Dagsavisen.

I dagens kronikk i avisa, forklarer forfatteren bakgrunnen for hvorfor han nøler. Hvorfor hans nye tekster om, med og av den populære romanfiguren og originalen Elling ikke for lengst er oversendt forlaget:

«Forleggerne har systematisk arbeidet for å forkorte den innbundne bokens levetid. Og det er den innbundne boken forfatteren lever av. ... Etter at de sammen med bokhandelkjedene innførte prisdumping på den allerede skadelidende førsteutgaven, kan løpet være kjørt. Dersom jeg gir ut en ny roman i november, vil den gi meg full inntekt til den 1. mai neste år. Seks måneder. Det spiller ingen rolle om jeg har arbeidet med teksten i to eller ti år.»

Fansen venter

Ifølge Bokavtalen, som regulerer forholdet mellom forlagene og bokhandlerne, har sistnevnte mulighet til å selge årets og fjorårets bøker til redusert pris etter 1. mai. Noe de gjør.

- Jeg har alltid vært opptatt av at man ikke skal kjøre billigboka for tidlig. Men nå har leserne vent seg til det. Selv om de er fan av forfatteren, orker de å vente et par måneder på å få samme bok til en firedel av prisen. Særlig siden det ikke lenger gir status å ha bøker i hylla. Boka er blitt en ekstrem ferskvare, sier Ambjørnsen.

Ellings kveld

Dermed har han fått en idé. Med Elling på laget. Det er denne ideen Ambjørnsen refererer til når han i kronikken sin skriver at «Ellings meldinger til allmennheten vil i utgangspunktet verken være tilgjengelig som papirbok, e-bok, eller på nett».

- Først legger jeg opp til en kveld i Ellings tegn. Den vil inneholde et foredrag om alt som skjedde, hele eventyret før Elling forsvant for femten år siden. Samt altså en presentasjon av helt nye tekster. Filmene har hele tida gått i tung rotasjon, i hvert fall i Tyskland, og teaterstykket reiser verden rundt. Men det er tanker og replikker fra den gang. Så da Elling meldte seg nå, ble jeg veldig nysgjerrig. Hvem er han nå? Han nærmer seg seksti, men er stort sett den samme, viser det seg.

Blogger om alt

Det betyr ikke at det aldri kommer bok. Bare at det ikke blir med det samme. Ikke før Elling har fått møte sitt publikum, femten år etter «Elsk meg i morgen».

- Selvsagt skal det bli bok etter hvert! Jeg slår ikke bunnen ut av den heller, for jeg rekker maks å presentere rundt fem prosent av en sånn bok på en kveld. Men boka basert på Ellings blogginnlegg vil gå sent å skrive. Han blogger om alt mellom himmel og jord. Intet tema for lite, intet for stort. Politikk, bøker, sex, religion, populærvitenskap, alt mulig. Jeg har nok tekster til at jeg når som helst kan lese opp og presentere et utvalg av disse for et betalende publikum. Er det interesse, og det vet jeg at det er, vil det kunne gi meg inntekter av tekstene før boka kommer.

Glad i publikum

At Ingvar Ambjørnsen er i en heldig posisjon når han for lengst har skapt en så populær karakter at folk ville være interesserte i å løse billett for å høre på, er han veldig klar over.

- Det er fordi jeg er etablert at jeg kan gjøre dette her, som et eksperiment. Så får vi se hvordan det går.

Bokturnering er nemlig nyere enn man skulle tro for den svært erfarne forfatteren:

- Jeg har turnert veldig lite i mine tretti år. Mye mindre enn mange. Jeg har bodd i Tyskland hele tida, og vært lite i Norge. Men så innser jeg på mine gamle dager, nå som jeg har møtt publikum i mye større grad enn før, at dette er noe jeg liker veldig godt. Så da tenker jeg «kom igjen, da!»

Unge lesere er også moro:

- På litteraturfestivalen på Lillehammer nå i mai, møtte jeg for første gang barnepublikummet mitt, med Samson og Roberto-bøkene mine. Det var dødskult! Der kunne jeg også gjort noe. Kanskje skrevet en helt ny tekst, med mine figurer, og presentert den direkte, for ungene. Jeg har flere tanker også. Det er tydelig at man i dag må være kreativ også utenfor teksten, nettopp for å ta vare på teksten, sier Ambjørnsen til Dagsavisen.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra: Debatt