Øistein Refseth varslet om plagiat i DN lørdag. FOTO: PRIVAT

Reagerte på førstesiden

Allerede førsteside-henvisningen fikk Øistein Refseth til å mistenke plagiat i DN.

– På førstesiden skrev Dagens Næringsliv om «kundebehandlerne som skjeller ut og fiser på kunder». Da tenkte jeg umiddelbart på flyvertinne-historien til David Sedaris.

Dette sier Øistein Refseth (33). Det var han som gjorde oppmerksom på tilfellene av plagiat i den store lørdagsreportasjen til Dagens Næringsliv (DN), gjennom en serie meldinger på Twitter søndag ettermiddag. Her viste han hvordan flere avsnitt i reportasjen «Klagemuren» var hentet fra en artikkel av den amerikanske mediepersonligheten David Sedaris. Dermed begynte ballen å rulle, fram til DN trakk saken fra sine nettsider mandag formiddag, og sjefredaktør Amund Djuve la ut en beklagelse.

«Gjødsling»

David Sedaris’ humoristiske artikkel «Standing By» handler om irriterende opplevelser som flypassasjer, og ble først publisert i The New Yorker i 2010. Her kan man blant annet lese en flyvertinne fortelle: «(...) what me and the other gals would sometimes do is fart while we walked up and down the aisle. No one could hear it on account of the engine noise, but, anyway, that’s what we called ’crop dusting’». I DN-reportasjen kan man blant annet lese en anonym flyvertinne fortelle «så det vi jentene gjør, er å prompe når vi går forbi utvalgte passasjerer. Ingen kan høre det på grunn av motorstøyen. Teknikken kalles crop dusting. Gjødsling». Dette var bare ett av eksemplene Refseth gjenga på Twitter.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Overrasket

– Jeg ble overrasket over at DN turte å rappe noe så kjent, så ordrett, sier Refseth, som jobber med markedsføring og distribusjon i det bergenbaserte filmselskapet Merfilm.

Refseth er fan av David Sedaris, en kjent forfatter og humorist som har solgt flere millioner bøker i USA. «Standing By» er også gjengitt i Sedaris’ nyeste bok, artikkelsamlingen «Let’s Explore Diabetes With Owls» (2013).

– Jeg så umiddelbart at DN-reportasjen tok poenger direkte fra David Sedaris’ artikkel. Så gikk jeg tilbake til Sedaris’ tekst og leste den om igjen. Da oppdaget jeg at enda flere passasjer i Dagens Næringsliv-artikkelen var hentet fra samme Sedaris-artikkel, forteller Refseth.

Hans oppdagelse vakte sterke reaksjoner i sosiale medier. Mandag påpekte Dagbladet at DN-reportasjen også inneholder en passasje fra en artikkel i The New York Times, der en journalistikkprofessor er intervjuet.

– At Dagens Næringsliv gjorde dette så åpenlyst, gjør at man blir usikker på om man kan stole på andre ting Dagens Næringsliv skriver. Jeg håper de går nøye gjennom denne saken, sier Refseth.

LES OGSÅ: Klagerekord mot norske medier