Bøker

- Rart å vente med bokmoms

Kulturministeren burde se på momsen på e-bøker nå når hun også ser på medie­momsen, mener Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud.

- Det er litt rart at kulturministeren ikke vil se på moms på e-bøker nå når de borgerlige partiene hadde et eget forslag i Stortinget der de krevde å få vekk momsen på e-bøker, sier kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud til Dagsavisen.

I forrige uke la analytikerne i Oslo Economics fram en rapport om moms på papir- og e-bøker på oppdrag av blant andre Forleggerforeningen. Rapporten konkluderte med at det mest litteraturpolitisk- og samfunnsøkonomisk gunstige er å innføre en nullmoms på både e-bøker og papirbøker. I dag er det slik at papirbøker har nullmoms, mens e-bøker har 25 prosent moms.

Ville ha fritak

Denne forskjellen har vært kritisert over tid, og Høyre er blant partiene som har fremmet forslag om momsfritak for e-bøker. I 2010 uttalte partiets avgiftspolitiske talsmann, Arve Kambe, i en pressemelding at:

- Høyre fokuserer på det språklige og kulturelle aspektet. Norge er et lite land, men momsfritaket har bidratt til at vi har en svært høy andel av boklesere. Det gjør at flere skriver på norsk, flere leser norske bøker og vi har etter hvert fått et fungerende bokmarked som involverer forfattere, oversettere, forlag og forhandlere.

Stagnasjon

Men da rapporten ble lagt fram i forrige uke, stilte flere spørsmålet til kulturminister Thorhild Widvey (H) om hun ville foreta seg noe med bokmomsen i forbindelse med at regjeringen kikker på moms på digitale medier.

- Jeg har ikke noen planer om å gjøre noe med momsen på papirbøker og e-bøker nå, sa hun til Dagbladet.

Selv om Ap ikke ville innføre nullmoms på e-bøker mens de regjerte, forteller Aasrud at de er åpne for det nå.

- Det er en stagnasjon på e-bokmarkedet, og det har kommet opp strømmeløsninger for e-bøker. Derfor er vi klare til å støtte nullmoms dersom det ikke blir problem med godkjenning i ESA, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen