Don Martin er klar med nytt album, «Mann for sin hatt», under et år etter det forrige. FOTO: MIMSY MØLLER

Rapper for sin hatt

Ny plate, færre låter og mer rutine. Slik er den nye Don Martin.

Rapper Don Martin (35) er klar med nytt album, et minialbum, under et år etter forrige plate - Spellemann-vinneren «En Gang Romsåsgutt, Alltid Romsåsgutt». Han er blitt eldre, ja vel, men også mer strukturert i studio og vil ikke kaste bort mer tid.

- Det jeg angrer aller mest på, er tida jeg ikke brukte til noe. De årene jeg bare loka bort. Nå vil jeg bare være effektiv og komme ut med nye ting. Jeg vil bare lage mer musikk, sier Don Martin til Dagsavisen.

 

Legge opp

Etter flere år i Gatas Parlament var det som soloartist han fikk det skikkelige gjennombruddet, vant Spellemann og tok steget opp en divisjon.

Nå er han også mer effektiv i studio og vil «smi mens jernet er varmt», som han selv sier det.

Det var under jobbingen med det siste Gatas-albumet, som egentlig skulle være tre soloskiver, at gruppen falt fra hverandre og alle gikk til sitt. «Dette forandrer alt» ble ikke den oppturen mange ventet

- Jeg vet ikke helt om jeg kan si det her, men den hang ikke helt sammen. Det var ingen helhet, ingen rød tråd. Gatas ble oppløst og jeg vurderte seriøst å legge opp. Gi meg som rapper, forklarer Don Martin.

Det gjorde han altså ikke, og med Tommy Tee bak spakene har det gått riktig så bra. «Mann for sin hatt» er en slags overskuddsplate, med noen låter som ble til overs fra forrige runde og noen nye. Med kun åtte spor følger Don Martin og Tommy Tee en slags trend nå hvor album blir stadig kortere med færre sanger.

- Jeg liker det kort. Før var jo album mye kortere. Vi kjøpte musikken på vinyl og den hadde begrenset med plass. Det var lettere å bli kjent med album før. Ta Nas’ «Street Disciple» for eksempel (hip hop-klassiker journ.anm.). Jeg er super Nas-fan jeg, men den skiva er bare så altfor lang. De ti første sporene kan jeg og kjenner jeg, men jeg tror ikke engang jeg husker hvilke sanger som er på den skiva, forklarer Don Martin som også ville slippe noe nytt fordi det var det han hadde lyst til. Enkelt og greit.

 

Bedre nå

Man skulle kanskje tro at en hip hop-veteran var opptatt av å holde ting ekte. At alt var bedre før liksom.

- Norsk rap har aldri vært bedre stilt. Det er flere og bedre rappere og scenen er større med proffere folk, sier han om den saken.

Men er det ikke slik at alt var bedre før. Det er i hvert fall inntrykket man sitter igjen med om man følger med på hip hop-forumer og blogger?

- Jeg hørte nettopp på MC Ren og han klagde fælt på hvor ille det var med hip hop nå og hvor mye bedre det var før - i en låt fra 1993. Selv om alle klager og sier alt var bedre før, stemmer ikke det. Nei, det er bedre nå. Og hvem er det som bestemmer hva som er ekte? Jeg bruker ikke energi og tid på Robin og Bugge for eksempel, sier han.

 

Hobby

Enn så lenge jobber Don Martin fortsatt med det som også er hobbyen hans.

- Eller er rap en jobb?

- He, det å lage musikk, være i studio, det er ikke en jobb, det bare jævla kult. Derimot er alt det andre rundt til tider litt slitsomt. Jeg bruker jo gjerne mer tid på fly og tog enn i studio, for eksempel.

- Men hva er det så med denne hatten?

- Det er bare blitt sånn. Nå er jeg han med hatten. Jeg har venner som bare kaller meg Hatten, ler Don Martin.

espen.rusdal@dagsavisen.no

 

Don Martin

Norsk rapper med fartstid i Gatas Parlament.

Vant spellemann for sin første soloplate på norsk «En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt» (2013).

Har også blitt tildelt «Kardemommestipendet», opprettet i Torbjørn Egners minne.

Vant NOPAs pris for «Årets Tekst» for «Nilsen».

Er nå ute med minialbumet «Mann for sin hatt, produsert av Tommy Tee.