Kultur

Rapper ble kalt «neger» i Tønsberg

Den kjente svenske rapperen Timbuktu forteller på Skavlan om hvordan han møtte rasisme etter å ha spilt på Slottsfjell-festivalen i Tønsberg.

- Sist gang jeg ble kalt n-ordet på åpen gate var faktisk i Norge, forteller rapperen Timbuktu på kveldens Skavlan-sending.

I høst gir Jason «Timbuktu» Diakite ut boken «En droppe midnatt», der han forteller sin families historie, fra slaveri i USA til det svenske folkhemmet. Farens slekt kommer fra Mali, og i 1968 dro faren fra Harlem i New York til Lund i Sverige for å få et bedre liv for familien.
Timbuktu har gjennom 2000-tallet vært en av Skandinavias mest profilerte rappere, og har også engasjert seg i samfunnsdebatten i Sverige. 
Som gjest på Skavlan fredag kveld ble han spurt om han fortsatt opplever rasisme
- Det var etter jeg hadde spilt på Slottsfjell-festivalen i Tønsberg - en fantastisk festival, sier Timbuktu, som sist spilte på Slottsfjell-festivalen i 2012. 
- Etter konserten, før jeg skulle dra videre, skulle jeg kjøpe meg en hamburger. Det var i to-tiden om morgenen. Jeg stilte meg opp for å spise den foran en masse folk som festet og moret seg. Da gikk det forbi en ung fyr - mange år yngre enn meg - og sa noe jeg ikke vil gjenta på TV, forteller Timbuktu på Skavlan.

- Det var jeg helt uforberedt på. Det var så lenge siden jeg var blitt kalt det ordet så åpent. Jeg lurte på om jeg skulle kaste hamburgeren på ham eller spise den - jeg var veldig sulten. Men midt i den refleksjonen tok jeg og kastet hamburgeren i ansiktet hans, forteller Timbuktu.

- Det er skammelig at sånt kan skje. Han sprang, fordi jeg ville slåss. Det har alltid vært min reaksjon når jeg har blitt kalt n-ordet å skrike, gråte og slåss. I dette tilfellet kom det ikke til noe slagsmål. Heldigvis. Det hadde ikke vært bra. Det er jo ikke den beste måten å møte sånt på, sier Timbuktu til Skavlan i kveld.

- Folk som sier sånt til andre vet ikke hva de gjør. Da må man heller fortelle dem det, enn å kaste ting på dem.

Mer fra Dagsavisen