Nye takter

Rap med kraft

Han er fra Jokkmok og han rapper om nettopp det.

Han har allerede suksess som rockestjerne i Sverige. Nå er det rapper han er. Samiske Magnus Eklund er for mange svensker kjent fra Magnus Eklund & Stålet. Nå har han tatt sitt samiske slektsnavn Kitok og lager hip hop på den måten Beastie Boys og Run DMC gjorde det. Men også litt som Eminem gjør det nå. Som 28-åring er det ingen unggutt som har entret listene med låter som «Paradise Jokkmokk» og «STHLM City». Den ene om storbyen, den andre om oppveksten i Jokkmokk.

- Jeg kommer fra en slags punk- og skatescene og kjenner igjen mange av de samme mekanismene i hip hop som i punk. Men punk er blitt så jævla kjedelig nå. Alle er like. Altså, at noen skal stå og bestemme hva som er punk eller ikke? Det er ikke noe mindre punk enn det. Nå lager jeg en slags old school hip hop, men er egentlig mest ute etter å bryte regler. Jeg behandler hip hop med respekt og er seriøs, men alt trenger ikke være så alvorlig, sier Kitok til Dagsavisen.

 

Struggle music

Han mener hip hop naturlig er «struggle music» og at en samisk vri er nærmere originalen i New York enn da en fra Stockholm tar opp mikken.

- Det blir litt som å stjele fra de fattige og ta musikkformen deres. Men som same føler jeg det er en helt naturlig musikkform, forteller Kitok.

Kitok er stor fan av Eminem og trekker fram Lana Del Rey som inspirasjon for albumet som kommer i januar.

- Men jeg liker også mange av de nye rapperne. Den nye generasjonen blander uttrykket mer enn veteranene. Jeg husker da Eminem begynte å synge selv, da ble det bråk. Det gikk liksom ikke an altså. Nå synger nesten alle rappere selv på refrenget. Jeg også, legger Kitok til.

Kitok henter også inspirasjon fra klassisk hip hop som Beastie Boys og Run DMC - en tid da hip hop fortsatt var en eksperimentell sjanger som ikke hadde noen fast plass på det musikalske kartet.

 

Suksess

I Sverige har suksessen med Magnus Eklund & Stålet gjort Eklund til et kjent navn. Da var musikken det mange kaller for indie, altså uavhengig musikk av slaget poprock. Kitok ble rett og slett lei av reglene og hvordan alt skulle være. Han orket ikke mer av dobbeltmoral og byttet beite.

- Indie er en konform stil der alle ser ganske like ut, liker de samme tingene og gjør et opprør mot noe som ikke eksiterer. Altså, de aller, aller fleste som driver med indie, hører på indie og selger indie er fra middelklassen, de kler seg helt likt og de gjør opprør mot det bestående. Men de er jo selv det bestående. Jeg passer ikke inn der. jeg er ikke middelklasse. Jeg er fra arbeiderklassen, fra en liten by helt nord i Sverige med høy arbeidsledighet, mye rus og drit, sier Kitok.

Han peker på at Stockholm er langt unna og at en hel landsdel blir forsømt av resten av Sverige.

- Ja, ledigheten er høyere her oppe. Det er dårlige kulturtilbud, bygg forvitrer, skoler som må stenges, bedrifter legges ned og folk flytter, sier Kitok.

Kitok peker samtidig på at en rapper fra Stockholm og en fra et lite sted ikke fører den samme kampen.

- Jeg har ingen plass i svensk hip hop. Jeg er ikke fra Stockholm, men fra Jokkmokk. Jeg må på en måte fylle min rolle med noe. Om du er fra en storby som Stockholm har du en scene og et miljø og et publikum. Jeg er jo svensk men også samisk. Det er en kløft mellom Sverige og det samiske - Sverige er et altfor langt land rett og slett. Jeg føler meg definitivt ikke som en del av noen scene, avslutter Kitok.

Spiller på Pokalen i Oslo fredag kveld.

Mer fra Dagsavisen