Politikk

Raja svarer kulturlivet: Vil dekke lønn i arbeidsgiverperioden

– Vi er på ingen måte passive, svarer kulturministeren Abid Raja til kritikerne. Nå kommer han med tiltak for å hjelpe kulturbransjen gjennom koronakrisen.

Bilde 1 av 2

«Jeg vurderer kulturlivet og frivillighetens situasjon som alvorlig. Etter de siste rådene fra helsemyndighetene rundt arrangementer har dette bare blitt forsterket», understreker kulturminister Abid Q. Raja til Dagsavisen, gjennom kultur- og likestillingsdepartementets kommunikasjonsenhet.

Både Anette Trettebergstuen (Ap), nestleder i kulturkomiteen, og Creo-leder Hans Ole Rian har kritisert kulturministeren for passivitet, når kulturbransjen rammes av avlysninger og store inntektstap som følge av koronaviruset.

Les også: Kulturlivet ber Abid Raja om krisehjelp

Regjeringen holdt tirsdag pressekonferanse der de lovet å legge fram økonomiske tiltak fredag denne uken.  Trettebergstuen har nå sendt skriftlig spørsmål i Stortinget til kulturministeren og bedt om svar på hvilke krisetiltak regjeringen vil innføre for å hjelpe kultur, idrett og frivillighet.

Les også: Avlyser alle forestillinger

Creo sendte onsdag brev til kulturdepartementet, næringsdepartementet og finansdepartementet der de understreker den alvorlige situasjonen for kulturbransjen, og foreslår økonomiske tiltak.

«Jeg kan berolige Anette Trettebergstuen med at vi på ingen måte er passive. Vi er i løpende dialog med kulturfeltet» understreker kulturminister Abid Q. Raja i svaret til Dagsavisen.

Han bekrefter overfor Dagsavisen at regjeringen vil dekke lønn i arbeidsgiverperioden på 15 dager ved permisjon på kort varsel.

«Vi følger situasjonen nøye og har løpende dialog med kulturfeltet. Kulturdepartementet hadde møte tirsdag med Virke og Spekter og ble orientert om situasjonen på kulturfeltet. Et av tiltakene som ble framhevet som særlig viktig i møtet med Spekter og Virke, var statlig dekning av arbeidsgiverperioden på 15 dager ved permittering med to dagers varsel. Dette er ett av tiltakene som statsministeren og finansministeren vil presentere på fredag», skriver Abid Q. Raja til Dagsavisen, gjennom departementets kommunikasjonsenhet.

Les også: Stadig nye avlysninger og tiltak mot spredning av korona

Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, reagerer positivt på svaret fra kulturminister Abid Raja.

Rhiannon Edwards, leder Virke kultur

Rhiannon Edwards, leder Virke kultur. Foto: Virke

– På pressekonferansen tirsdag varslet regjeringen at de ville dekke deler av arbeidsgiverperioden. Hvis svaret fra Raja betyr at de vil dekke hele arbeidsgiverperioden, er dette nytt og positivt, sier Rhiannon Edwards, leder for Virke kultur og opplevelser.

Les også: Konsertarrangører krever krisetiltak

– Kulturlivet er en bransje med store lønnskostnader. Dette kan bety et være eller ikke være for mange aktører i kulturbransjen. Men tiltaket må få umiddelbar virkning, understreker Rhiannon Edwards.

– Så langt har kulturdepartementet vært for passive. Men hvis de nå er på ballen og ting skjer raskt, har vi muligheten til å redde kulturbransjen, sier Rhiannon Edwards, som også håper på flere tiltak fra regjeringen fredag.

– Vi trenger en kompensasjonsordning for arrangementer som er avlyst på grunn av Folkehelseinstituttets tiltak. I Danmark har myndighetene annonsert en slik ordning. Vi trenger også tilgang på likviditet i banker, og mulighet til å utsette innbetaling av moms og skatt. Dette er en helt spesiell situasjon. Markedet er ikke forsvunnet, men alle har trykket på en pauseknapp, sier Edwards.

Fare for konkurs

Kulturminister Abid Q. Raja fremhever:

«Mange kulturvirksomheter har små økonomiske reserver og har ikke økonomi til å håndtere en driftsstans. Dette gjelder særlig de mindre aktørene som står i reell fare for konkurs. Mange av virksomhetene som mottar tilskudd er helt avhengige av billettsalg og andre inntekter for å kunne opprettholde virksomheten».
 
«Regjeringen jobber med aktuelle tiltak. I første omgang har finansministeren og statsministeren orientert om tiltak knyttet til koronaviruset, som følges opp konkret på fredag. Vi vil følge med fortløpende, og vurdere hvilke tiltak som bør settes inn» skriver Raja til Dagsavisen.

Les også: Ullevål-sjef: – Det skjer koronasmitte i Oslo på kjøpesenter og på busser nå. Da må man ta grep

Folkehelseinstituttets anbefaling tirsdag om å avlyse arrangementer med mer enn 500 personer, fikk store og umiddelbare virkninger for kulturlivet.

«Det er det viktig at alle følger helsemyndighetenes råd, både som arrangører og som publikum. Det å bidra til å hindre smitte av koronavirus er et felles, solidarisk ansvar, særlig med tanke på den delen av befolkningen som er spesielt utsatt for slik smitte», understreker Abid Q. Raja.

Mer fra Dagsavisen