Annonse
Tony Blackburn setter på ei plate i 1967. Sannsynligvis fin.

Radio 1 er 50 år

I dag er det 50 år siden BBCs Radio 1 startet sine sendinger. Slutten på en æra i radiohistorien, begynnelsen på en ny.

Annonse
Kultur

 

Klokka sju om morgenen, 30. september 1967, gikk Tony Blackburn på lufta og spilte «Flowers in The Rain» med The Move, med sitt velkjente tordenskrall til å begynne med.

– Hvis ikke dette får deg til å våkne.., spøkte Blackburn.

Radio 1 var en kompensasjon for at myndighetene hadde fått has på piratstasjonene, som fra internasjonalt farvann hadde forført lytterne med den nye popmusikken i flere år. En æra vi i høst blir minnet om med den sjarmerende danske TV-serien «Mercur». Blackburn hadde selv vært piratplateprater på Radio London og Radio Caroline.

Tony Blackburn fortsatte de neste timene å spille nye singler som «Massachusetts», «Baby Now That I Found You». «Homburg», «The Letter» og «Excerpt From A Teenage Opera» – bare for å sette dere enda bedre inn i tidsånden. Oppstarten til Radio 1 vakte stort oppstuss, og mange hadde nok stått tidlig opp denne lørdagen. Blackburn fortalte på sin karakteristiske måte at kontrollrommet var fullt av presse, «fra alle kanter av Clapham Common». – Jeg så hvor stort inntrykk dette gjorde. Det er rart å tenke på at BBC før Radio 1 bare kunne spille 45 minutter med populærmusikk hver dag, sier han i dag.

I morgentimene i dag gjenskaper Tony Blackburn det første showet fra 1967, på den midlertidige nye digitale radiokanalen Radio 1 Vintage. I tre dager blir det her gjenhør med en rekke av navnene fra tidlige år, David «Kid» Jensen, Johnny Walker, Kenny Everett, Alan Freeman, John Peel og mange andre. 1. oktober 1967 hadde John Peel sin første sending med sitt program «The Perfumed Garden». Peel spilte musikk langt utenfor allfarvei, og ble med dette paradoksalt nok Radio 1s mest legendariske skikkelse, fortsatt på lufta helt fram til han døde i 2004.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Radio 1 – you’re the only one», sang Jimi Hendrix i en av sine spesialinnspilte sessions for radiokanalen. Som ble starten på en kanalinndeling som etter hvert ble helt vanlig, rettet mot bestemte aldersgrupper. Norge fikk ikke sin riksdekkende ungdomskanal før NRK P3 startet i 1993. I BBC er Radio 1 fortsatt kanalen for de yngre. De som hørte på Radio 1 for 50 år siden sverger i dag til Radio 2. Der sitter fortsatt Tony Blackburn og spiller plater fra 60-årene, hver lørdag i «The Sound Of The 60’s». Like blid, selv om programmet hans nå går på direkten klokka seks om morgenen, en time tidligere enn i 1967. Med et svært godt utvalg av mye av det beste fra dette tiåret, med stor vekt på soulmusikk. Blackburn presenterer også sin egen «Golden Hour» fredagskveldene, med en enda sterkere soulprofil. Alt vi har omtalt her kan høres på BBCs nettradio.

Annonse