Kultur

Quizer seg inn i MGP-sesongen

NRK-kommentator Olav Viksmo-Slettan innrømmer at han ikke vet alt om MGP, selv om han kommer med quizbok. Og han vet i alle fall ikke hvem som vinner den norske finalen på lørdag.

Bilde 1 av 2

Det Olav Viksmo-Slettan med sikkerhet vet, er at det lørdag kveld blir kåret en norsk vinner, og at han selv kommer til å kommentere denne vinnerens innsats i den internasjonale finalen i Tel Aviv i mai. Det er 10. gang han gjør denne jobben for NRK, og litt kunnskap har han da plukket opp underveis om dette som fortsatt regnes som verdens største direktesendte underholdningsshow, med rundt 200 millioner TV-seere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ping Pong

I perioden mellom 14. og 18. mai kommer Viksmo-Slettan derfor helt sikkert til å være på plass i Tel Aviv, Israel, for å kommentere to semifinaler og en finale. Men først skal den norske finalen gjøres unna, den 57. i rekken. Det blir som vanlig ti finalesanger, der artister som Hank von Hell, Erlend Bratland og D`Sound stiller. Fjorårets vinner fra Israel, Netta Barzilai, er invitert for å kaste glans over showet. Men før det har Viksmo-Slettan nettopp gitt ut en egen MGP-quizbok sammen med forlagssjef Anne Gaathaug i Gloria forlag. Boka vil prøve å levere både vanskelige og lette spørsmål, men en rask titt viser at mange av dem er ganske tøffe. For kan NRK-kommentatoren svare på hvilke to lands flagg den israelske gruppen Ping Pong veivet med på scenen under finalen i Stockholm i 2000?

– Nei, det kan jeg ikke. Og det er kanskje litt betryggende, i grunnen, at jeg ikke vet det? Men jeg vet om mange MGP-nerder som sikkert synes dette er et kjempelett spørsmål, mener Viksmo-Slettan.

Olav Viksmo-Slettan skal kommentere MGP for 10. år på rad i mai. FOTO: NTB SCANPIX

Olav Viksmo-Slettan skal kommentere MGP for 10. år på rad i mai. FOTO: NTB SCANPIX

– Det er så mange der ute som kan så uendelig mye om MGP-historien. De er som fotballfans, med full oversikt over statistikk og fakta fra tidenes morgen, hevder Viksmo-Slettan. Når han får høre Ping Pong-spørsmålet, peker han på at dette er et spørsmål laget av en av de ekstra kunnskapsrike gjestequizerne i boka, nemlig MGP-fanklubbens leder Morten Thomassen. «Mortens Mesterlige» er kapitteloverskriftene der hans spørsmål er med, og det sier jo sitt.

La, la, la ...

Ved siden av Ping Pong-spørsmålet finner vi også dette: Hvilket bidrag har flest sungne la-er?

– Thomassen er nok en mann som liker å legge lista si ekstra høyt, sier Viksmo-Slettan, og greier på denne måten snakke seg litt bort fra svaret på det med Ping Pong, for eksempel. Men i fasiten kan vi lese at flaggene Ping Pong veivet med i 2000, var det israelske og det syriske. Og de sangene som hadde flest sungne «la-er»? Spanias sang «Su Canciòn» fra 1979, selvfølgelig, med 159 la-er, mens samme lands sang «La, la, la» fra 1968 «bare» hadde 138 la-er.

– Dette er kjempevanskelig for sånne som deg og meg, men ikke for MGP-nerdene. De er knallharde. Men i boka finnes det spørsmål av alle vanskelighetsgrader, for gammel og ung, forsikrer han.

Mil etter mil

La, la, la-spørsmål fra 1968 er kanskje ikke så lett for den yngre garde å svare på, og Olav Viksmo-Slettan kan stille med seertall som viser at den internasjonale MGP-finalen sees av mange barn og ungdommer.

– Det er faktisk ekstremt mange unge som ser på. Blant seere fra 10–29 år har showet en markedsandel på snaut 80 prosent i fjor. Det betyr at åtte av 10 unge ser på MGP, sier NRK-kommentatoren, som selv har sterke MGP-minner fra barndommen.

– Jahn Teigen og «Mil etter mil» i 1978 var den første, store MGP-opplevelsen for meg. Jeg kan huske at jeg ble sint og lei meg da Europa ikke skjønte hvor bra Norges låt var, sier han.

Senere ble Olav Viksmo-Slettan dedikert black metal-fan, før han i 2010 første gang fikk kommentere den internasjonale MGP-finalen, da på hjemmebane i Norge. Siden har han kommentert finaler i land som Aserbajdsjan og Ukraina, begge med betente politiske konflikter som bakteppe. I år har flere europeiske land debattert sin deltakelse i Israel, som er i konflikt med Palestina. Men ingen har gått inn for boikott.

– Det hender det blir debatt rundt politikk og religion når ESC skal arrangeres. Men mange land kan ha godt av å få dette fargerike sirkuset til byen, sier han.

Mer fra Dagsavisen