Kultur

Pussy Riot-skryt til ESC-vinner

Den viktigste kjønnsopptredenen i det 21. århundre, sier Pussy Riot-frontfigurene om Conchita Wurst, vinneren av Eurovision Song Contest. De beskriver Putins Russland som en fengselscelle der annerledes mennesker blir angrepet.

- Popkulturen og hvordan den kommuniserer med massene er noe vi vil undersøke mer. Eurovision Song Contest har faktisk et stort potensial, sier Maria Aljokhina, ett av de to Pussy Riot-medlemmene som nå er på besøk i Norge.

Totalt tre spørsmål fikk frammøtt presse stille de to Pussy Riot-medlemmene Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova på pressekonferanse i går, da de to besøkte Oslo for å delta på The First Supper Symposium Punk Protest Performance: Pussy Riot i perspektiv, sammen med den svært anerkjente filosofen og kjønnsteoretikeren Judith Butler og feministteoretikeren Rosi Braidotti.

Når ut til folket

Den russiske aktivistgruppen Pussy Riot er blitt kjent for sin refs av president Putins regime. Putin og det russiske styrets syn på homofile er sist blitt aktualisert etter at østerrikske Conchita Wurst, en mann med skjegg kledd som en kvinne, vant helgens Eurovision Song Contest. Fra politisk hold i Russland har det kommet sterke reaksjoner, men i går gikk vinnerlåten «Rise like a Phoenix» rett inn på førsteplass over de mest nedlastede låtene på russisk iTunes.

Da Dagsavisen spurte Pussy Riot-medlemmene om hva de synes om dette, svarte Maria Aljokhina:

- Det viser viktigheten av populærkultur i dag. Noen ganger når popkulturen lenger enn alternativ kultur. Den snakker til et bredere lag av folket.

De to medlemmene beskriver russisk popmusikk som søppel og som lite representativ for russiske verdier, men de mener det er interessant at popmusikk kan bidra til å spre budskap, slik Wurst nå gjør.

- Det er en av de viktigste kjønnsopptredenene i det 21. århundre, sier Aljokhina.

Ny bølge kvinnekamp

Veien fra aktivistgruppen startet i 2011 har vært voldsom. De ble verdenskjente for sin protestaksjon mot president Vladimir Putin i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva, ble stilt for retten, fengslet, og så sluppet fri. De har fått støtte av musikkprofiler som Madonna, Patti Smith og Paul McCartney. Nå er Pussy Riot-medlemmene verdenskjente, ikke lenger anonyme og maskerte, og Aljokhina og Tolokonnikova er i Norge, blant annet for å promotere sitt nye prosjekt Zona Prava, der de vil arbeide for å bedre forholdene for fengslede kvinner i Russland. Overskuddet fra arrangementet i går kveld går til nettopp denne organisasjonen.

De to Pussy Riot-medlemmene minnet på gårsdagens pressekonferanse om at mange aktivister som sitter fengslet, ikke har samme tilgang til oppmerksomhet som de har fått.

Kjønnsteoretikerne Judith Butler og Rosi Braidotti ble bedt om å kommentere hvorfor oppmerksomheten er blitt så stor.

- Pussy Riot er et symbol på en ny bølge av kvinnekamp, og de har en påvirkning som vi ved universitetene bare kan drømme om, sa Baridotti. Butler på sin side berømmet Pussy Riots mot.

- De gikk inn i denne kirken som er et sterkt symbol på Russlands sjel. Jeg skjønner ikke hvor de fikk motet fra. De har satt søkelyset på sensuren i Russland, og nå også fengselsforholdene, sa hun.

Fengsel

Aljokhina og Tolokonnikova fikk spørsmål om hvordan de har merket Putins regime.

- Presset mot oss er ikke bare av juridisk karakter, vi har også følt det fysisk. Vi er blitt slått, sa Maria Aljokhina.

- Det Putin prøver å gjøre, er å kle hele Russland i fangeklær, la Nadezjda Tolokonnikova til.

De mener Putin på forskjellige måter angriper mennesker som lever liv som er annerledes.

- Han prøver å gjøre landet til en fengselscelle der alle skal leve etter hans regler, sier Nadezjda Tolokonnikova.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen