Kultur

Pussy Riot åpner festival

I dag starter Litteraturfestivalen på Lillehammer, der Pussy Riot-aktivist skal snakke om ytringsfrihet på åpningsdagen.

- Vi har følt Putins tredje presidentperiode på kroppen. Presset mot oss er ikke bare av juridisk karakter, sa Pussy Riots Maria Aljokhina til norske medier sist uke, da hun deltok i symposium på Litteraturhuset i Oslo.

I dag er hun med på åpningen av Norsk Litteraturfestival: Sigrid Undset-dagene. Siden starten i 1993 som et Sigrid Undset-seminar på Nansenskolen, har Norsk Litteraturfestival på Lillehammer vokst til å bli Norden største ikke-kommersielle litteraturfestival.

I år faller åpningen på Sigrid Undsets fødselsdag. Dette markeres med festforestilling i kveld, som også er en hyllest til Sigrid Undset.

Blikk mot øst

På åpningsforestillingen deltar blant andre den kroatiske forfatteren Slavenka Drakulic, som holder årets Bjørnson-forelesning i morgen. Den har tittelen «Fred og forsoning», og tar utgangspunkt i oppgjøret etter Balkan-krigene på 90-tallet.

I år har festivalen rettet blikket mot Øst-Europa. Den framstående ukrainske forfatteren Andrej Kurkov kommer til festivalen torsdag. Fredag kommer russiske Svetlana Aleksievitsj, hyppig nevnt som Nobelpris-kandidat de siste årene. Hun har i en årrekke skildret kvinne- og dagligliv i det tidligere Sovjetunionen, og gis nå ut i norsk oversettelse for første gang.

Norske stjerner

Litteraturfestivalen på Lillehammer tiltrekker seg også en rekke av Norges mest kjente forfattere deltar: Det blir bokbad med Jo Nesbø, debatt med Dag Solstad, og Ingvar Ambjørnsen lanserer sin nye roman, som foregår nettopp på Lillehammer-festivalen. Åsne Seierstad, Kim Leine, Herbjørg Wassmo, Kjell Askildsen, Carl Frode Tiller og Cecilie Enger er blant andre norske navn på programmet.

pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen