Kultur

Provokatør-feminist til Oslo

Camille Paglia skal presenteres i ny norsk bok.

- Hun har alltid vært omstridt, og har alltid utfordret politiske dogmer. Jeg mener hun trengs i den norske debatten om feminisme og kjønn, sier sakprosaforfatter Birgitte Huitfeldt Midttun.

Midttun har nå skrevet boken «Skjønnhetens makt: Samtaler med Camille Paglia», som utgis i anledning kvinnedagen 8. mars. Dermed kommer Paglia til Norge for første gang. Den amerikanske forfatteren og tenkeren er en av de mest markante skikkelsene innen feminismen de siste 20 årene. På Litteraturhuset skal hun intervjues av Midttun, og delta i en paneldebatt om kunst, kjønn og pop-ikoner med bl.a. NRKs kulturredaktør Hege Duckert.

- Det er stor stas for oss at en så betydningsfull tenker kommer til Litteraturhuset. Hun tilhører dem som har slått seg ut av akademia og skapt seg et navn i samfunnsdebatten, sier Silje Riise Næss, programansvarlig ved Litteraturhuset.

Invitert av forfatter

Paglia-besøket kom i stand gjennom Birgitte Huitfeldt Midttun. I 2008 skrev Midttun boka «Kvinnereisen: Møter med feminismens tenkere», der hun intervjuet ti nåtidige feminister, deriblant Camille Paglia.

- I «Kvinnereisen» valgte jeg ut dem jeg mente var de ti ledende feministiske tenkerne i verden på 2000-tallet. Paglia fascinerte meg ekstra sterkt da jeg intervjuet henne i 2006. Så jeg tok opp kontakten med henne igjen i 2011, og har gjort to lengre intervjuer med henne det siste året, sier Midttun som inviterte Paglia til Norge i forbindelse med lanseringen av samtaleboka.

- Hun satt med inntrykk av å være nærmest persona non grata i Skandinavia. Men hun er mye lest i Norge, ikke minst har hun et betydelig mannlig publikum.

Slaktet Gaga

Paglia er litteraturviter, og er professor i kunstfag ved universitetet i Philadelphia. Hun er kjent for sine slående spissformuleringer og sine dyptloddende analyser av populærkultur. Hun er blant annet kjent for å framheve Madonna som feministisk ideal, og har det siste årene avskrevet Lady Gaga som kjønnsløs og konstruert, men har hyllet Adele, i tråd med Paglias syn på klassiske skjønnhetsidealer. Hun ble akademisk stjerne med verket «Sexual Personae» i 1990, som ser Vestens kulturhistorie med feministisk blikk, og kritiserer sentrale feministiske forestillinger om forholdet mellom kjønnene. Hun har fulgt opp med skarpe og kontroversielle essays og debatter gjennom 90- og 2000-tallet.

- Paglia blir kritisert for å være konservativ, fordi hun bringer inn natur og biologi debatten om kjønn. Samtidig understreker hun at kvinner fortsatt må kjempe for sine rettigheter. Men hun mener også maskuliniteten er truet. Den norske debatten trenger en feminist som snakker om to likestilte, men forskjellige kjønn, mener Midttun.

- Paglia har sagt at hun vil redde feminismen fra kvinnebevegelsen. Det synet hevder hun fortsatt. Hun mener den samtidige amerikanske feminismen er splittende og visjonsløs, og feilaktig ser kvinnen som offer for menns maktbruk, sier Midttun.

- Hun er en fantastisk kunnskapsrik tenker, og trekker opp historiske spenn på 3.000-5.000 år i det hun skriver og sier. Jeg mener hun kan bidra til å kaste nytt lys på debatten om feminismen i Norge

Niemi møter Loe

Litteraturhusets program for våren 2013 presenteres i sin helhet i starten av januar. I det nye nummeret av tidsskriftet Vinduet annonserer Litteraturhuset noen av programmets høydepunkter, inkludert Paglia-besøket. På programmet finner vi også en serie litterære møter: 16. januar møtes Mikael Niemi og Erlend Loe til samtale, 27. februar skal Johan Harstad møte Motorpsycho til samtale, og 13.3 møtes Merethe Lindstrøm og danske Helle Helle.

Mer fra Dagsavisen