Kultur

Protestaksjon samler inn over 600.000

Hun hadde håpet på 100.000 da hun startet innsamlingsaksjon til Leger Uten Grenser, som protest mot Sylvi Listhaugs blomsterhyllest. Nå nærmer det seg 700.000 og over 3000 donasjoner.

Bilde 1 av 2

– Jeg har fått vondt i armen av å trykke lik og del på alle som har sendt meldinger og donasjoner. Det er flere tusen, forteller Camilla Ahamath.
Fredag kveld startet hun innsamlingsaksjon på Facebook-gruppen til det populære NRK-programmet «Are og Odin» - tilhengersiden kalles «Soldiers of Are og Odin».

Les også: Anmelder trussel etter Listhaug-kritikk

«Soldiers Of Are og Odin»

– Jeg var inne på «Soldiers Of Are og Odin» fredag kveld, jeg var så lei av å se Sylvi Listhaug skryte av blomster hun hadde fått fra rasister. Så jeg tenkte: Noe må gjøres. På siden til «Soldiers of Are og Odin» var det folk som ville sende blomster til Bjørnar Moxness og Arbeiderpartiet, men jeg tenkte: La oss heller samle inn penger til noen som trenger det. Så har det tatt helt av, konstaterer Ahamath, som til daglig jobber som webredaktør og sosiale medier-ansvarlig på Universitetsmuseet i Bergen, og er medlem i SV.

«La oss bidra til et varmere samfunn uten hat og farlig retorikk» heter det i invitasjonen.

Les også: Siv Jensen: – Nå holder det

3000 kroner i minuttet

Da Dagsavisen kontaktet Ahamath lørdag ettermiddag, sto telleren på innsamlingsaksjonen på 618.000 kroner. Da saken ble klargjort for publisering en drøy halvtime senere senere, var det samlet inn 760.000 kroner - over tre tusen kroner i minuttet. Over 3.200 personer har donert over 2.100 har delt innsamlingsaksjonen.

– Dette er en rørende handling fra godhetens soldater, fra individer som går sammen til en sterk og samlet flokk når det behøves. Og nå behøves det. Godhet uten grenser er et godt motto! kommenterer programleder Klaus Sonstad, som er Odin-figuren i «Are og Odin».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Facebook

«En like, deling og kommentar er like mye verdt som en krone eller en million», skrev Ahamath under oppropet, som hun organiserer sammen med Sjur K. Almskår, en annen av de aktive posterne på «Soldiers of Are og Odin»-gruppen.

– Alle steder på Facebook jeg gikk fredag kveld, var det fullt av hat og Listhaug-debatt. «Are og Odin» er en positiv gruppe der folrk er opptatt av å gjøre verden bedre. At dette tok sånn av, var fordi folk hadde behov for å komme til orde og vise at det er flere av oss vanlige folk som vil gjøre folk verden bedre enn de høyreekstreme som tar så mye plass og oppmerksomhet, sier Ahamath.

- Utgangspunktet var en hyllest til Bjørnar Moxness, som var tøff nok til åpne for mistillit til Sylvi Listhaug. Jeg ville samle inn penger som han kunne donere til hva han ville. Så fikk jeg hjelp av Camilla Ahamath, som er mer erfaren med sosiale medier, forteller Sjur K. Almskaar om initiativet.

- Selv er jeg borgerlig-liberal. Dette er en tverrpolitisk aksjon, menneskelig og folkelig.

Over en million

OPPDATERING: Lørdag ettermiddag kl 15.30 tippet innsamlingsaksjonen en million kroner.

- Dette er helt fantastisk. Det er godt å se at grasrota er full av snille folk, kommenterer Sjur K. Almskaar.

Mer fra Dagsavisen