Kultur

Priset for Holocaust-«leksikon»

Svigerfamilien følte jødeforfølgelsene på kroppen. Nå har Simon Stranger fått suksess og Bokhandlerprisen for romanen om slektshistorien.

– Med denne romanen forlenges noen av de livene som andre verdenskrig avsluttet, sa forfatter Simon Stranger da han tirsdag ble tildelt Bokhandlerprisen 2018 for romanen «Leksikon om lys og mørke».

Boka har fått mye ros for sin skildring av Holocaust i en original form, lagt opp som et leksikon med alfabetiske oppslagsord. «G for god. Simon Stranger har uten tvil skrevet en god roman» fastslo Dagsavisens anmelder Gerd Elin Stava Sandve da boka kom ut på sensommeren i år.

I den dels dokumentariske boka fortelles historien til familien Komissar, Simon Strangers jødiske svigerfamilie. Oldefaren til Strangers kone, ble henrettet av tyskerne i fangeleiren Falstad i 1942. Besteforeldrene flyktet fra Oslo over til Sverige. Etter krigen bosatte de seg i Trondheim, i huset som hadde vært brukt av den beryktede nazi-torturisten Henry Rinnan. Dermed veves også Rinnan inn i bokas historien.

Les også: Ny bokbombe fra Marte Michelet

Dypt personlig

– Denne boka er ikke bare et dypt personlig prosjekt for meg, den har dessverre også en klangbunn i vår tid, sa Stranger i sin takketale.

– For bare noen uker siden gikk en mann til angrep på en synagogen i Pittsburgh og skjøt elleve mennesker mens han ropte «alle jøder må dø». Antallet tilfeller av hatvold mot jøder i USA har økt. Hatet mot også andre minoriteter øker. Holocaust burde lært oss at folkegrupper ikke finnes. Det finnes ikke nordmenn, pakistanere eller jøder – bare enkeltindivider, utdyper Stranger overfor Dagsavisen.

– Min kone er ikke troende jøde, hennes foreldre var ikke troende jøder. Likevel ville mine barn blitt deportert til Auschwitz med «Donau» om dette hadde vært 1942, sier Simon Stranger til Dagsavisen.

50.000 i opplag

Stranger debuterte i 2003 med romanen «Den veven av hendelser vi kaller verden». Siden har han utgitt ti bøker, inkludert flere romaner for barn og unge. Med «Leksikon for lys og mørke» har han også nådd på bestselgerlistene, og nærmer seg nå 50.000 i opplag. Boka er solgt for utgivelse på engelsk til det amerikanske storforlaget Knopf, og var solgt til flere land allerede før utgivelsen.

– Denne boka er et gjennombrudd for meg. Jeg har skrevet noen ungdomsbøker som er blitt oversatt, men dette er den første voksenromanen min som blir utgitt i utlandet, sier Stranger.

Han slo ut en rekke av Norges mest populære forfattere og litterære tungvektere i avstemningen om prisen, som stemmes fram av ansatte i norske bokhandlere. Blant de ti nominerte i år var Lars Saabye Christensen, Lars Mytting, Per Petterson og Jon Michelet. Adventsboka «Snøsøsteren» av Maja Lunde og Lisa Aisato, som er blitt et salgsfenomen med over 200.000 solgte, nådde heller ikke opp til Stranger i bokhandlernes avstemning om årets beste bok.

– At jeg får Bokhandlerprisen betyr mye for meg kunstnerisk, emosjonelt og praktisk. Nå kommer boka i et nytt stort opplag som skal selges av bokhandlere over hele landet. Det at min bok er valgt ut av bokhandlerne blant så mange sterke utgivelser i år, gjør meg glad og takknemlig, sier Stranger.

Les også: Ragnar Ulstein: – Marte Michelet har ikke forstått krigen (DA+)

Michelet

De siste ukene har debatten rast rundt annen ny bok om jødeforfølgelsene i Norge: Marte Michelets «Hva visste hjemmefronten». Både Michelets bok og «Leksikon om lys og mørke» omtaler Carl Fredriksons Transport, som høsten 1942 hjalp jøder i Oslo å flykte til Sverige, deriblant besteforeldrene til Simon Strangers kone Rikke. «Hadde det ikke vært for Carl Fredriksons Transport, ville heller ikke hun vært født» skriver Stranger i boka. I Michelets bok problematiseres blant annet pengestrømmene som gikk gjennom Carl Fredriksons Transport.

– Jeg har ikke lest Michelets bok ennå, men ser fram til å lese den. Jeg likte hennes forrige bok godt. Debatten rundt boka ønsker jeg velkommen. Enhver fortelling som utfordrer stereotypene helt-skurk er av det gode. Virkeligheten er mer kompleks, kaotisk og skitten, sier Stranger.

Les også: Anmeldelse av Marte Michelet: Avslører sviket mot de norske jødene (DA+)

Mer fra Dagsavisen