Kultur

Priser bokhandel

Tronsmo Bokhandel ble i går tildelt Bokkunstprisen. Det er første gang prisen går til en bokhandel. - En stor ære, sier daglig leder Eva Thorsen, gledelig overrasket.

Kjelleren i Tronsmo Bokhandel har i en årrekke vært en magnet for folk som er interessert i tegneserier. For noen år siden utvidet bokhandelen repertoaret med fotobøker, og helt siden 1973 har Tronsmo bokhandel vært en pådriver for å styrke opplevelsen av «den gode bok».

- Ja, vi har en stor tilhengerskare. Vi er svært glade for å få denne prisen, det er en hederspris, sier Eva Thorsen til Dagsavisen. Hun har vært daglig leder siden 1994 og kjempet for Tronsmo Bokhandels eksistens når mørke skyer har truet.

Overrasket

Bokhandelen får Bokkunstprisen blant annet for sin formidling av tegneserier og kvalitetsbøker.

- Å, sier du det? Jeg har ikke lest begrunnelsen, men dette var overraskende, sier Thorsen.

Tronsmo Bokhandel er fire ganger kåret til Norges beste av Den norske Forfatterforening, og er omtalt som «The best bookshop in the world» av en amerikanske poet. I juryens begrunnelse står det blant annet at prisen i år går til «et sted hvor man brenner for bøker og litteratur og hvor man finner noen av verdens beste tegneserier i kjelleren.»

- Hva betyr Bokkunstprisen for dere?

- Det er oppmuntrende og jeg håper vi får mye oppmerksomhet når vi får en slik pris. Særlig for formidling av tegneserier. Det er mange fine tegnere, og noen av dem får mer oppmerksomhet i utlandet enn her hjemme, sier Eva Thorsen og legger til at hun også er glad for at Norge har fått en innkjøpsordning for tegneserier. Hun er selvfølgelig også opptatt av kvalitetsbøker.

- Det er ingen tilfeldighet hva vi tar inn. Vi ser på papirkvalitet og hvordan omslaget ser ut. Vurderer utseendet, prisen betyr ikke så mye. Amerikanske bøker, både innbundne og pocket, er ofte finere enn tilsvarende engelske bøker. Da velger vi de amerikanske selv om de er dyrere, sier Thorsen og plukker fram to bøker for å vise forskjellene. Som er åpenbare. Amerikaneren vinner.

- Noen ganger fortsetter vi å selge bare den innbundne boka dersom pocketutgaven ikke er fin nok, forteller hun.

Viktig formidler

- Hvilken betydning tror du Tronsmo Bokhandel har hatt for utviklingen av tegneserier i Norge?

- Jeg tror vi har hatt stor betydning. Vi tar imot uetablerte tegnere og viser det de lager her. Ta for eksempel Dongery Kollektivet. Bendik Kaltenborn var en av grunnleggerne og han har senere vunnet priser for sine serier. Dongery Kollektivet kom hit og tegnet etter ei nattevakt på KFUM. Det var ved juletider, de satt i vinduet og tegnet folk som gikk forbi. Senere ble tegningene solgt her, forteller Thorsen. Dongery Kollektivet kommer snart ut med en tobinds boks på 1.400 sider. For fire år siden var det fullt hus i bakgården da bokhandelen inviterte Pushwagner til å signere sin «Soft City»-bok.

Bokhandelen føyer seg pent inn i rekka med tidligere vinner av Bokkunstprisen. Prisen ble delt ut første gang i 1957 og blant tidligere vinnere er Hans Normann Dahl, Fam Ekman, Thore Hansen, Iben Sandemose, Stian Hole og Svein Nyhus.

Mer fra Dagsavisen