Ruth Ramos spiller hovedrollen i «Den fremmede», som ble priset i Venezia.FOTO: MER FILM

Prestisjepris til «norsk» film

Verdens eldste filmfestival ga regiprisen til den dels norskproduserte og kontroversielle filmen «Den fremmede».

 

Filmfestivalen i Venezia ble avsluttet i helgen med den høythengende regiprisen til Amat Escalantes «Den fremmede», som kritikerne under festivalen beskrev som grotesk, sjokkerende og homofobisk. Filmen er dels produsert av det norske produksjonsselskapet Mer Film gjennom Sørfond, som bidrar til produksjoner av film i land utenfor den vestlige verden.

– For oss i Mer Film har det vært utrolig inspirerende å få muligheten til å samarbeide med en av verdens fremste regissører, sier Maria Ekerhovd, produsent i Mer Film, i en pressemelding.

Sci-Fi

Regissør Amat Escalante, som delte regiprisen med Andrei Konchalovskys «Paradise», befester sitt rykte som en helt egenartet filmskaper. Han fikk også regipris for sin forrige film «Heli», da under filmfestivalen i Cannes.

Hans nye film, som på engelsk heter «The Untamed» og på spansk «La Region Salvaje», er holdt i den samme brutale og direkte realismen som preger Escalantes tidligere filmer, men den tar en uventet vending inn i science fiction-landskapet gjennom et utenomjordisk kjønnsorgan som spiller en ikke uvesentlig rolle i handlingen. I et intervju med danske Politiken har Escalante sagt følgende om filmen:

– Den skal handle om hvordan man behandler kvinner i Mexico, hvor mannsjåvinismen er dominerende. I tillegg vil jeg ha noen elementer fra science fiction-sjangeren som en slags metafor for filmens problemstillinger».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tom Ford

«Den fremmende», som får norsk kinopremiere 28. oktober, var det store diskusjonstemaet under årets filmfestival i Venezia, som belønner den beste filmen med Gulløven. Den gikk i år til en fire timer lang filippinsk film i svart-hvitt, «Ang Babaeng Humayo», regissert av Lav Diaz.

Blant de øvrige filmene som ble belønnet av jurypresident Sam Mendes, var amerikanske «Nocturnal Animal», den andre filmen fra motedesigneren Tom Ford som filmdebuterte i 2009 med «A Single Man». Allerede regnes både filmen, regissøren og skuespillerne Jake Gyllenhaal og Amy Adams som klare utfordrere under neste års Oscar-utdeling.

Skuespillerprisene i Venezia gikk til Emma Stone i filmen «La La Land», mens Oscar Martinez fikk den mannlige prisen for rollen i argentinske «El Ciudadano Ilustre», en film om en fiktiv nobelprisvinner i litteratur.

Les Dagsavisens anmeldelse av «Heli»: Tøffe tak uten tyngde