Kultur

Presset departementet til å snu

Etter press fra Sivilombudsmannen måtte Kulturdepartementet nå gi etter og gi innsyn i «Snømannen»-dokumenter som NFI ville hemmeligholde.

– Her mener vi at forvaltningen har gjort feil, og ikke begrunnet sitt vedtak godt nok, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.

En lang strid om innsyn i dokumenter rundt Hollywood-filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» har endt opp hos Sivilombudsmannen.

I går fortalte Dagsavisen om hvordan Norsk filminstitutt strammet inn sin praksis for innsyn i støttesøknader, etter NRK-nyhetenes forsøk på å få innsyn i de fire prosjektene som søkte om statsstøtte under den nye insentivordningen for internasjonale filmproduksjoner.

Les hele saken her: Nekter innsyn i filmstøtte

Hollywood-stjerner

«Snømannen» er tidens største filmproduksjonen i Norge. Innspillingen fant sted blant annet i Oslo i vinter, med store Hollywood-stjerner som Michael Fassbender. Filmen er nå klar for premiere 13. oktober.

I januar ba NRK Norsk filminstitutt om innsyn i samtlige dokumenter tilknyttet søknaden om støtte til «Snømannen». Gjennom flere runder med NFI og Kulturdepartementet har NRK fått utlevert dokumenter der opplysninger har vært sladdet av konkurransehensyn. NRK har blant annet påpekt at rollelistene for «Snømannen» er blitt hemmeligholdt i papirene, selv om rollelisten er publisert blant annet på filmdatabasen IMDB.

Kulturdepartementet stilte seg bak NFIs vedtak om hemmelighold, men da NRK anket saken videre, fikk departementet refs av Sivilombudsmannen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tvil om taushetsplikt

«Det knytter seg tvil til om det er grunnlag for å nekte innsyn i enkelte av opplysningene av hensyn til taushetsplikt for forretningshemmeligheter», het det i Sivilombudsmannens uttalelse fra 1. september.

– Kulturdepartementet måtte begrunne mer konkret hvorfor rolleliste og finansieringsplan til «Snømannen» skulle holdes hemmelig, sier sivilombudsmann Thor Åge Fjellanger. Departementet fikk to ukers svarfrist, og onsdag ettermiddag kom svaret: Etter ny vurdering av saken gir Kulturdepartementet innsyn i «Snømannen»-dokumentene, i henhold til Sivilombudsmannens anmerkninger.

– De har behandlet saken på nytt i tråd med merknadene i uttalelsen og gitt NRK innsyn på de punktene der jeg peker på at begrunnelsene for å unnta offentlighet var mangelfulle, sier sivilombudsmann Åge Thor Fjellanger.

– Det er gledelig at vi har fått støtte fra sivilombudsmannen, og at kulturdepartementet nå måtte gi oss tilgang til dokumentene, sier Hanna Thorsen, redaksjonssjef for kultur i NRKs nyhetsdivisjon.

– Insentivordningen er en ny ordning som har vakt mye debatt. Derfor mener vi det er prinsipielt viktig å ha muligheten til å ettergå hvordan midlene blir brukt.

Les også: NFI: – Opptatt av åpenhet

Mer fra Dagsavisen