Kultur

Pressestøtte til digitale medier

Regjeringen vil gi produksjonstilskudd eller pressestøtte også til digitale utgivelser. Dette gleder ledelsen i Dagsavisen.

Tidligere har denne ordningen vært bundet til papiraviser.

– Vi mener det er behov for å modernisere dagens pressestøtte, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Reelt mediemangfold

Dagsavisen er den største mottakeren av direkte pressestøtte i dag. Ledelsen i avisa ser positivt på regjeringens forslag.

- Vi opplever at Kulturdepartementet med dette forslaget ser nytten av et reelt mediemangfold. Det er positivt at de gjør støtten plattformnøytral, modernisert og framtidsrettet. Dermed stimuleres det generelt til digital satsing og vekst også for utsatte aviser, sier administrerende direktør Eirik Lysholm.

Dagsavisen var først ute med å innføre betalingsmur på nettet, og ser allerede nå at det er betalingsvilje også på nett for Dagsavisens saker.

Advarer mot tak

Men Lysholm advarer mot at regjeringen går inn for et tak på pressestøtten.

- Dette vil bare ramme Dagsavisen som den største av nummer to-avisene. Det er spesielt uheldig for oss om et slik tak kommer, samtidig som medieutviklingen nå gir oss muligheten til å utfordre Aftenposten enda mer på alle plattformer, sier Lysholm.

Han mener regjeringen heller bør gå for en mediestøtte som belønner fortsatt vekst, og ikke en som begrenser mediene til samme størrelse som i dag.

Opplaget går ned

Dagens produksjonsstøtte til dagsaviser er en papirbasert støtteordning rettet mot vanskeligstilte aviser og aviser med små opplag.

– I dag taper aviser som mottar produksjonstilskudd på at leserne velger nettutgaven framfor papirutgaven. Vi ser at den papirbaserte støtteordningen motvirker innovasjon og utvikling av digitale produkter i virksomheter som får støtte. I en tid der avisopplaget går ned, må vi ha en mediestøtte som legger til rette for dette, sier Huitfeldt.

Forslaget om endring av produksjonsstøtte for dagsaviser er et ledd i oppfølgingen av Slettholm-utvalgets utredning.

– Fremtidsrettet ordning

Mediebedriftenes Landsforening (MBL) mener det er positivt at Kulturdepartementet foreslår en fremtidsrettet ordning for produksjonstilskudd til aviser, hvor tilskudd ikke lenger knyttes til utgivelse på papir.

– Produksjonstilskuddet er et viktig virkemiddel for å opprettholde og sikre avismangfoldet. Med denne ordningen bringes pressestøtten inn i dagens medievirkelighet, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i MBL.

Av hensyn til de berørte avisene er det viktig at gjennomføringen skjer fra neste år, mener MBL.

To omlegginger

I regjeringens forslag er det først og fremst kvalifikasjonskrav og fordelingskriterier som berøres.

Kvalifikasjonskravene endres slik at det ikke lenger stilles krav til at støttemottakerne må utgi papiravis, og dermed åpnes det også for medier som utelukkende publiserer på internett.

Forslagene til fordelingskriterier innebærer at det tas hensyn til digitale utgivelser ved beregning av støtte. Det betyr at alle publiseringsplattformer trekkes inn i beregningen av opplag og antall utgivelser, og ikke bare publisering på papir.

I tillegg foreslår departementet enkelte mindre endringer, deriblant å presisere ordningens formål og tydeliggjøre hvilke innholds- og formålskrav ordningen er ment å gjelde for. (NTB)

Mer fra Dagsavisen