Kultur

Populært med hiphop

Med TV-programmer som «Dansefeber» og «Norske talenter» har streetdance fått mer oppmerksomhet Norge. I helgen har dansen sin egen festival.

- Streetdance har blitt tatt inn i varmen både av det norske dansemiljøet og av publikum, sier Camilla Tellefsen til Dagsavisen.

Selv om hun takker talentprogrammer for den økende populariteten til hiphop og streetdance, kan hun også selv ta mye av æren når festivalen «Urban Moves» starter opp på Dansens Hus i kveld. Tellefsen har satt sammen programmet og organisert det hele, kunstnerisk og praktisk. Dette er andre gang festivalen arrangeres, og det er fire år siden sist.

- Det er ikke så ofte man får mulighet til å vise fram norsk streetdance som kunstform, og miljøet har utviklet seg mye siden forrige festival. Det er et arrangement som passer for folk i alle aldre, sier Tellefsen, som håper «Urban Moves» vil bli et årlig arrangement heretter.

«Battles»

Hele sju kompanier er med på festivalen som vil inneholde forestillinger, jam og såkalte «battles». Under et battle duellerer danserne i improvisert dans innen ulike stiler. De som dommerne liker best, går videre til neste runde.

- Det vil være åpen dør så folk kan komme og gå som de vil under duellene. Håpet er at publikum skal få et utvidet syn på hiphopkulturen og se at selv om det er improvisert så ligger det mye arbeid bak, sier Tellefsen.

I tillegg til «battles» arrangeres det jam, hvor det spilles musikk innen funk, house og hiphop, hvor alle kan danse som de selv vil.

Forestillinger

Det første Tellefsen gjorde da hun fikk grønt lys til å arrangere «Urban Moves» var å booke det franske crewet Pro Phenomen, som skal vise forestillingen «Signum» som har gått for fulle hus over hele Europa.

- Pro Phenomen er et av de største streetdance-crewene akkurat nå, og de har virkelig vært med på å fornye sjangeren. For noen år siden kom de til finalen i Frankrikes svar på «Norske Talenter». Streetdance har kommet mye lengre i Frankrike enn i Norge, sier Tellefsen.

Kvinner

Danserne i kompaniet «A Part Etrê» har base i Paris, men kommer fra flere verdenshjørner. Blant de seks kvinnelige danserne er blant annet norske Christina Nypan som har bakgrunn fra hiphop, house og jazz. Hun og de andre i gruppa dro til Oslo tidligere i år for å delta i streetdance-workshopen. Da ble de kjent med Tellefsen og var aldri i tvil om at de ønsket å komme tilbake.

- Det franske uttrykket «A Part Etrê» betyr å være synlig, å være annerledes og å eksistere. Det handler både om det overflatiske og det indre. Ordet i seg selv er en slags motsetning, sier Nypan.

Alle danserne i gruppa har forskjellig bakgrunn både rent kulturelt og når det kommer til dans. Kunstnerisk leder Tishou Aminata Kane har blant annet bakgrunn fra afrikansk dans og breaking.

- Vi vil vise at hiphop har flere aspekter og dele vår opplevelse med publikum. Kanskje de også kan oppleve øyeblikk i vektløshet, sier Kane til Dagsavisen.

I forestillingen «Revelation» tar de opp temaet om psykisk og fysisk vold påført kvinner opp gjennom tidene.

- Vi ønsker å bruke dans til å rette søkelys mot utfordringer ved det å være en kvinne som kjemper for å bevare i sin verdighet, sier Kane.

22. juli og folkeeventyr

Flere kompanier fra inn- og utland vil opptre helgen gjennom. Blant dem er kompaniet «La Spire» som ble startet av Patrick Barraud som flyttet fra Paris til Norge for å samle mange av de profesjonelle danserne og etablere et hiphop-kompani på tvers av crews. I helgen viser de forestillingen «Make US Stronger - memorial to 22-07-2011». Stykket beskrives som et minnesmerke etter hendelsen 22. juli 2011 og handler om styrken det norske folk viste i etterkant.

Det bergensbaserte Absence crew, som var finalister i «Norske talenter» på TV 2 i 2009, viser forestillingen «Askeladden på nye eventyr». Her har de samlet noen av de mest kjente og kjære folkeeventyrene til én forestilling med dans og akrobatikk.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen