Elias Søvold Simonsen (6) og Nora Amundsen (6) spiller tittelrollene i filmatiseringen av Tor Åge Bringsværds «Karsten og Petra»-bøker.

Populære bøker blir film

Både i Hollywood og Norge er produksjonsselskaper i full sving med å lage filmer basert på bøker. Vil du lese boka før du ser filmen, er dette noen av titlene som bør bli med på sommerferie.

«Boka er mye bedre enn filmen» er en setning beleste folk stadig kommer med når nye filmatiseringer dukker opp på kino. Med flere sommerferieuker foran seg er det den perfekte anledning til å lese en klassiker om igjen, eller plukke opp en bok man aldri har lest før. Flere gode bøker for både store og små blir snart å se på kino.

En litterær film det er knyttet stor forventning til er Lars Saabye Christensens oppvekstroman «Beatles». Det er «Max Manus»-regissører Joachim Rønning og Espen Sandberg som har påtatt seg den store oppgaven med å filmatisere den kritikerroste bestselgeren. Boken handler om fire «Beatles»-frelste gutter som vokser opp i Oslo på 60- og 70-tallet. Boken er elsket av mange, og etter nesten 30 år skal den bli film. En god unnskyldning for å plukke boken opp igjen.

Hvis du først har begynt å kose deg med Saabye Christensens forfatterskap, kan denne sommeren også være en god tid å lese romanen «Halvbroren» som kommer som TV-serie på NRK neste år.

 

Klassikerne

«Victoria» av Knut Hamsun

Kjærlighetsroma-nen fra 1898 er en av Hamsuns mest kjente bøker. Les-erne følger møllersønnen Johannes som forelsker seg i rikmannsdatteren Victoria allerede som tenåring. Vi følger dem gjennom livet hvor Johannes fortsetter å jage den uoppnåelige drømmen. Det er regissør Torun Lian som har ønsket å filmatisere den ulykkelige kjærlighetshistorien. På rollelisten finner vi blant annet Iben Akerlie, Bill Skarsgård og Jakob Oftebro. Hvis alt går etter planen vil filmen ha premiere neste år.

«Den store Gatsby» av F. Scott 
Fitzgerald

Klassikeren fra 1925 ble filmatisert med Robert Redford og Mia Farrow i hovedrollene i av et manus utarbeidet av Francis Ford Coppola i 1974. Nesten 40 år senere er det Leonardo DiCaprio og Carey Mulligan som spiller Gatsby og Daisy i denne versjonen, som er skrevet og regissert av Baz Luhrmann. De første bildene ser lovende ut, og filmen er kinoklar i Norge i januar neste år.

«Anne Karenina» av Leo Tolstoj

Dette er ikke før-ste gang, og neppe siste gang, denne mursteinen av en russisk kjærlighetshistorie festes til film. Historien om Anna som forlater mann og barn for å følge sin store kjærlighet Vronskij ble nylig satt opp på Nationaltheatret og Riksteatret. Filmen er regissert av «Atonement»-regissør Joe Wright og har premiere i Storbritannia til høsten. Nordmenn vil først få se Keira Knightley i rollen som Anna på kinolerretet februar neste år.

Barnebøkene

«Karsten og Petra» av Tor Åge Bringsværd

Bringsværds populære barnebøker blir både film og TV-serie, og innspillin-gen er allerede godt i gang. I hovedrollene finner vi seksåringene Nora Amundsen og Elias Søvold Simonsen. Med seg har de kosedyrene Frøken Kanin og Løveungen. Det er Arne Lindtner Næss som er regissør både på film og TV-serie. Filmen har planlagt kinopremiere februar neste år.

«Doktor Proktors prompepulver» av Jo Nesbø

Filmatiseringen av Jo Nesbøs første bok i den populære barnebokserien «Doktor Prok-tor» er en familiefilm om Lise, kameraten Bulle og deres uvanlige nabo Doktor Proktor og ikke minst verdens kraftigste prompepulver. Regissør Arild Fröhlich har tidligere laget filmer som «Pitbull-Terje» og «Fatso». Filmen har planlagt premiere først til vinterferien 2014. Så her har familien god tid på å gjennomføre leseleksen.

«Enders spill» av Orson Scott Card

Den unge skuespilleren Asa Butterfield (15) og anerkjente Ben Kingsley viste seg å være en god match i storfilmen «Hugo». De blir igjen å se sammen når kultboken «Enders spill» filmatiseres.

Science fiction-historien handler om vidunderbarnet Ender som må opp til en romstasjon for å lære og slåss for planetens sikkerhet. Selv om dette er en barnebok, leses den også flittig av voksne. Filmen regisseres av Gavin Hood og har planlagt kinopremiere neste år. Andre stjerner på rollelisten er Harrison Ford, Abigail Breslin og Viola Davis.

Det overnaturlige

«Hobbiten» av J.R.R. Tolkien

Fantasyfortellin-gen handler om hobbiten Bilbo Baggins og hva som skjedde før Frodo legger ut på sin reise i «Ringenes Herre». Peter Jackson har igjen påtatt seg oppgaven å filmatisere Tolki-ens univers. Blant skuespillerne er Martin Freeman, Ian McKellen, Elijah Wood, Cate Blanchett og Orlando Bloom.

Filmen har norgespremiere 12. desember i år.

«Verten» av Stephanie Meyer

Den amerikanske forfatteren er nok mest kjent for «Twilight»-bøk-ene om unge Bella som forelsker seg i den glitrende vampyren Ed-ward. I «Verten» er det ikke vampyrer, men romvesener som skaper konflikt.

Handlingen foregår i en verden hvor jorden er tatt over av romvesener, også kalt sjeler, som reiser fra planet til planet og tar over kroppene til vesenene som bor der. Det er stjerneskuddet Saoirse Ronan som har fått hovedrollen og «Gattaca»-regissør Andrew Niccol skal feste boka til film. Filmen har forventet premiere våren 2013.

Spenning

«Snømannen» av Jo Nesbø

Harry Hole-romanen «Snømannen» har gjort suksess også i Amerika og stjerneregissør Martin Scorsese skal lage en storslått Hollywood-produksjon av den norske krimromanen. Når, hvor eller med hvem, er så langt uklart.

Hanne Wilhelmsen-bøkene av Anne Holt

Det er ikke bare Jo Nesbø som kan surfe på Stieg Larsson-bølgen. Også Anne Holts bøker om etterforsker Hanne Wilhelmsen har tiltrukket seg Hollywoods interesse. Nettsiden Hollywood Reporter skriver at produksjonsselskapet Graham King TV har sikret seg rettighetene, men om serien vil bli virkelighet er så langt uklart.

«Marionetten» av John le Carré

En film som det er helt sikkert at det blir noe av er filmatiseringen av John Le Carrés bok «Marionetten» fra 2008. Filminnspillingen starter etter sommeren og har planlagt premiere neste år. På rollelisten står blant annet Philip Seymour Hoffman og Rachel McAdams.