Populær komiker klar for Oslo Spektrum: Indisk-canadisk-amerikanske Russell Peters. FOTO: ATOMIC SOUL

Populær med utlendinghumor

Han er komiker fra Canada med far fra India, bosatt i Trumps Amerika. Mandag opptrer han i Oslo Spektrum.

Russell Peters er blitt en av verdens best betalte komikere. De siste 12 årene har han bodd i California, mens USA har gjennomgått en politisk omveltning. Og er en nasjon i oppløsning om vi skal tro nyhetene. Eller?

– California er en ganske liberal stat. Vi er ikke som resten av USA. Så jeg har det fint. Men resten av USA er heller ikke så ille som folk skal ha det til. Folk er ikke så splittet som de forteller på kabel-TV-nyhetene. Der sitter de bare og skriker til hverandre, sier Russell Peters til Dagsavisen.

– Men det er Trump som er president. Du er utlending. Blir du kastet ut?

– He, he. Jeg kaller jo turneen min «The Deported World Tour». Men jeg tror ikke Donald Trump vet hvem jeg er, sier komikeren, som er tilbake i Oslo fire år etter forrige besøk.

Les også: – Donald Trump er en «pussy»

Kritikk

I 2018s USA er komedie blitt forsidestoff.

Komiker Michelle Wolf opptrådte under den årlige korrespondentmiddagen for pressen i Det hvite hus nylig. Der haglet det med kritikk etterpå. Hun var urettferdig og gikk altfor hardt til verks, var gjennomgangsmelodien, etter at Wolf blant annet hadde vitset med Det hvite hus’ pressetalskvinne.

– Jeg synes Michelle Wolf var fantastisk. De reaksjonene som kom, er fra folk som er krenket fordi det er hva som ventes fra dem. De sitter og reagerer på hverandres reaksjoner på noe de knapt har sett eller hørt, mener Peters.

Les også: Trevor Noah langer ut mot Sylvi Listhaug og Donald Trump

Gode penger

Komikeren er også stadig oftere å se i Hollywood. Han er med i tre filmer som rett rundt hjørnet, samt stadige flere titler på Netflix.

– Det er mange utlendinger i Hollywood. Fra Storbritannia, Canada, Australia, Irland ...

– Jeg tror det har noe med perspektiv å gjøre. Amerikanere forteller de samme historiene om og om igjen. De trenger hjelp av utlendinger. Folk som har opplevd noe. Sett noe. Det er mer i verden enn USA, sier Peters.

Selv er han på veien med et show der han snakker om seg selv. Som en komiker fra Toronto på 48 år, som har holdt på siden 1989, har han vært innom det meste. Han har snakket om temaer mange har skygget unna. Som fordommer, rase og tøysing med rare navn på publikum i salen. Og fleiping med kjøreferdighetene i Asia.

– Du har sagt; «Jeg har ikke funnet opp stereotypene, jeg bare ser dem».

– Ja. Jeg har – jeg vil ikke si endret, men mer utviklet hva jeg gjør i dette showet. Jeg snakker om litt andre ting enn før. Jeg involverer fortsatt publikum, men dette showet er manusbasert og strammere, sier Peters.

– Du har reist mye. Lærer du noe på turné? Hva vet du om Norge?

– Ikke stort. Norge er ikke like hvitt som før, og det er i grunn alt jeg vet, humrer Russell Peters.

Les også: Trevor Noah er bekymret for USA

Show i Norge:

Russell Peters opptrer i Stavanger lørdag 12. mai, Oslo mandag 14. mai og Trondheim 24. Mai.