Kultur

Popsenteret mangler millioner

Aktiviteter for barn og unge «reduseres til et minimum», forteller Kulturetaten, som nå advarer politikerne om konsekvensene av kutt i rammene til Popsenteret.

Også i fjor varslet Kulturetaten om at kutt i midlene til Popsenteret vil gå utover åpningstider og tilbudet til publikum. Nå varsler de igjen om den utfordrende situasjonen for Popsenteret i en konsekvensutredning for det foreslåtte Oslo-budsjettet for 2016. Etter at Popsenteret, som åpnet i 2011, gjennom flere år har opplevd kutt, har de nå en underdekning på 7,9 millioner kroner.

I dag gir Popsenteret tilbud til skoleklasser, eldre og grupper med spesielle behov på dagtid. Det er behovet på dagtid som kan bli gjenstand for kutt, advarer Kulturetaten.

«Uten en reversering av rammereduksjonene må driften begrenses til kveld og helg, og aktiviteter rettet mot målgruppene barn og unge reduseres til et minimum», skriver Kulturetaten i vurderingen sendt til byrådsavdelingen for kultur.

LES OGSÅ: Popsenteret sliter med millionkutt

Kuttet

– En styrking av budsjettet er etter vår mening helt nødvendig, sier daglig leder ved Popsenteret, Inger Bertelsen.

I 2012 fikk senteret 18 millioner kroner i støtte fra kommunen, mens forslaget for 2015 lå på 12,5 millioner kroner. Det kostet mellom 60 og 70 millioner kroner å etablere Popsenteret, og daværende kulturbyråd Torger Ødegaard (H) forsøkte før åpningen i 2011 å finne en privat driver av senteret. Det var ingen suksess, og det er altså Kulturetaten som har ansvaret for Popsenteret i dag. Nå arbeides det med en konsolidering med Oslo Bymuseum.

Allerede har stramt budsjett medført begrensede åpningstider.

LES OGSÅ: Mitt første møte med deLillos

Reduserte åpningstider

  • I 2015 har Popsenteret holdt stengt hele juli, samt offentlige helligdager for å redusere lønnskostnadene. Kulturetaten skriver at dette har gitt negative signaler og færre besøk.
  • I dag er senteret åpent fra 10–16 tirsdag til fredag, 10 til 19 på torsdager, 11–17 i helgene og stengt mandager.
  • For å øke besøkstallene har museet ønsker om å tilby bedrifter omvisning på dagtid, men det kan bli vanskelig dersom rammen forblir slik den er.
  • Det stramme budsjettet svekker også muligheten Popsenteret har til å fornye seg og utvikle nye digitale løsninger. Kulturetaten frykter at senteret da vil miste sin attraktivitet, og med det miste muligheter for økt egeninntjening.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fikk kritikk

Etter åpningen har museet vært gjenstand for noe negativ oppmerksomhet, da besøkstallene viste seg å bli lavere enn forventet den første tida. I 2012 nådde Popsenteret kun 37.000 besøkende, men i 2014 var tallet oppe i 60.000.

– Nå skal budsjettet bearbeides videre og vi setter vår lit til bystyret og deres budsjettbehandling. Tilbakemeldinger vi har fått tidligere viser at byrådet er meget godt fornøyd med jobben som gjøres her. Vi velger å jobbe på for fortsatt å levere gode resultater slik planen er, sier Bertelsen.

Forventer penger fra kulturministeren

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) forventer at kulturminister Thorhild Widvey (H) vil legge penger på bordet til Popsenteret.

Kultur-, idretts- og frivillighetsbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap), uttalte i sitt første intervju med Dagsavisen at hun særlig vil markere seg gjennom å satse på barnekultur i hovedstaden.

Derfor faller varslene om mulig kutt i Popsenterets tilbud til barn i dårlig jord hos Hansen.

– Utfordringen er at tilbudet på dagtid særlig når ut til barn, men også til eldre. Popsenteret er et godt tilbud og en viktig bit av det byen kan tilby på dagtid, sier Hansen.

Årets museum

Hansen minner om at Popsenteret ble kåret til Årets museum i 2013.

– Popsenteret har virkelig levert og innfridd forventningene og mange bruker det, sier hun.

19. november skal det nye byrådet legge fram et budsjett med sine justeringer for 2016.

– Vi kommer til å sette vårt preg på budsjettet, sier Hansen.

Men hun kan ikke si noe om hvordan dette kan slå ut for Popsenteret.

– Det er viktig at Popsenteret kan opprettholde et godt tilbud, og det er noen utfordringer med det forrige byrådets budsjett, sier hun.

Oslo Bymuseum

Hansen påpeker imidlertid at det helt fra starten av har vært intensjonen at staten også skulle bidra i finansieringen av Popsenteret.

– Det har ligget et ønske om, og også en lovnad om støtte fra staten. Kravet har vært at det må gjennomføres en konsolidering, og det er en prosess som er i gang med Oslo Bymuseum. Når det er ferdigstilt forventer jeg at kulturministeren legger penger på bordet til Popsenteret, sier hun.

Mer fra Dagsavisen