Kultur

Pensjonen er fortsatt i det blå

To kulturministre på rad har jobbet med ny lov om operapensjon. Nå spiller Trine Skei Grande ballen tilbake til fagforeningene. – Underlig, sier MFO-nestleder.

Sist uke la Den Norske Opera & Ballett fram sitt årsresultat, med et mindre overskudd for første gang siden 2013.

Årlige utgifter i hundremillionersklassen til tidligpensjoner for dansere og sangere har ført til gigantunderskudd over flere år. Disse pensjonene er regulert av en egen operapensjonslov.

Allerede under kulturminister Thorhild Widvey (H) etterlyste Høyre ny operapensjonslov, uten at noe kom. Kulturminister Linda Helleland (H) lovte å legge operapensjonslov ut på høring før sommeren 2017, uten at noe kom.

Les også: Borgen: – Nedtagging av minnepark er alvorlig

– Ikke del av prosessen

På spørsmål fra Dagsavisen om når kulturminister Trine Skei Grande legge fram ny operapensjonslov på høring, svarer statsråden:

– Vi kommer til å følge den prosessen operaen og fagforeningene har, for vi vil gjerne ha en god dialog. Så håper vi at vi får til dette så fort som mulig. Partene sitter i dialog. Vi er ikke en del av prosessen ennå. Men vi blir det når de kommer et steg videre.

– Operaen jobber med ny pensjonslov. Vi har sagt at når de har kommet langt nok til at vi kan møte partene, så tar vi tak i det. Vi vil gjerne ha en god prosess med fagforeningene i den prosessen som pågår nå. Men jeg tror alle innser at vi ikke kan fortsette med det systemet vi har nå, sier Grande.

Ved framleggingen av årsresultatet styreleder og direktør i operaen at det er viktig å få på plass en ny operapensjonslov. Overskuddet for 2017 kom etter ny pensjonsavtale med teknisk og administrativt personale i Operaen. Men tidligpensjon for de kunstnerisk ansatte er 2/3 av de totale pensjonsutgiftene, understreker Operaen, og disse er regulert ved egen lov.

Les også: – Her sitter jeg, en lutfattig jævel blant rikingene på Ullern

Reagerer

Nestleder Christine Thomassen i Musikernes Fellesorganisasjon som organiserer danserne i operaen, har flere ganger tidligere kritisert kulturdepartementets håndtering av prosessen med ny operapensjonslov.

Nå reagerer hun på uttalelsene fra Grande:

«Jeg stiller meg noe undrende til at Statsråden sier at partene er i dialog. I og med at pensjonsordningen for danserne og sangerne ved Operaen er hjemlet i lov, er ikke dette et forhandlingstema som MFO og Operaen kan løse seg imellom. Det er gjort tydelig også i kulturdepartementets tidligere, relativt ensidige forslag» understreker Thomassen. I møte med departementet i fjor ble MFO og Lektorlaget, som organiserer sangerne, presentert for et forslag om å kutte tidligpensjon og isteden gi engangsutbetaling. Fagforeningene avviste dette, og lektorlaget kalte kulturdepartementets fremgangsmåte for «Udemokratisk». Siden har det ikke vært skriftlig kontakt mellom partene.

«I forbindelse med forslaget om å erstatte dagens pensjonsordning med en treårig omstillingspakke, stilte vi, gjennom LOs advokater, spørsmål ved lovmessigheten ved å si opp arbeidstakere grunnet alder uten lenger å ha rett til en pensjon. Dette har vi aldri fått noe formelt svar på fra departementet. MFO sitter ikke i diskusjoner med arbeidsgiver om detaljer i et forslag til en ny ordning som vi fortsatt hevder er lovstridig. Hvis det er det Skei Grande venter på blir hun nok ventende lenge», fastslår Thomassen, som inviterer Grande til samtaler:

«Det som det i motsetning er naturlig å vente på er gjennomgangen av særaldersgrensene i offentlig sektor som starter opp til høsten. Det vil både være unaturlig og urettferdig å ikke se Operapensjonsloven i sammenheng med dette. MFO har alltid sagt seg villige til å bidra inn i prosesser rundt mulige endringer i Operapensjonsloven, men vi har så langt dessverre ikke opplevd at dette arbeidet har vært gjennomført på en god måte. Hvis vår nye statsråd nå ønsker å snakke med oss om alle disse tingene er MFO åpne for god dialog».

Les også: Lelio med drama om «forbudt» lesbisk kjærlighet (+)

Mer fra Dagsavisen