Annonse

Paul og Magne flopper uten a-ha

Savoys norges-turné trekker ikke folk. Magne Furuholmen selger ikke plater. Høstens soloprosjekter fra a-ha-medlemmene har floppet.

Annonse
Kultur

– Det ville vært flere mennesker her en vanlig torsdag uten konsert

Ola Sundli Hydranten Hamar

19 forhåndssolgte billetter. Det var fasiten i går ettermiddag foran Savoys konsert i Kristiansand.

Den omfattende norgesturneen til Savoy har hittil gått dårlig: Før gårsdagen hadde de bare solgt 1782 av 7310 billetter til turneen.

Men dette så ut til å bli Savoys høst. De leverte temasporet «Whalebone» til kinosuksessen «Hawaii Oslo» spilte på Øyafestivalen og Natt & Dag mente det nye albumet var «blant de beste norske platene dette århundret».

22. september la de ut på norgesturné. Samtidig falt plata «Savoy» ut av VG-lista etter bare to uker.

Rett ut av lista

– Her var det stille sa Paul Waaktaar-Savoy der han skuet ut over de drøyt 50 som var kommet for å se bandet lørdag 26. september i Stavanger.

– Trist både for bandet og arrangør sier konsertansvarlig John Ingvar Skåtøy på Folken.

Uka etter at Savoy røyk ut av VG-lista gikk soloplata til Magne Furuholmen inn på en brukbar 14. plass. Men hans plate «Past Perfect Future Tense» gjorde det enda svakere enn a-ha-kollegaens for etter én uke var Furuholmen ute igjen. Dette i kontrast til den store oppmerksomheten Furuholmen fikk i mediene for albumet og for kunstutstillingen på Henie Onstad Kunstsenter. Anslag fra bransjefolk tyder på et salg på rundt 1000 eksemplarer for aha-keyboardisten.

– To av medlemmene fra Norges mest suksessrike band gjennom tidene klarer bare tre uker på VG-lista til sammen med to soloplater. Det kan vanskelig kalles annet enn en stor kommersiell flopp sier Asbjørn Slettemark redaktør i bransjebladet Faro Journalen.

Øya-katastrofen

Slettemark forklarer floppen slik:

– Plata til Furuholmen er rett og slett ikke bra nok. Savoy-plata holder mål men mangler en radiohit og konserten deres på Øyafestivalen var katastrofal.

Morten Lund produktsjef i landets største musikkjede Platekompaniet tror også at innsatsen på Øyafestivalen før plata kom ut er en av grunnene til at Savoy-plata selger dårlig.

– De hadde muligheten til å treffe kjernepublikummet sitt. Men de overbeviste ikke. De gjorde en veldig dårlig konsert og Lauren Waaktaar-Savoy sang veldig surt. Dermed fikk plata et dårlig utgangspunkt sier Morten Lund.

a-ha har hatt stor suksess etter comebacket: I fjor kom liveplaten «How Can I Sleep With Your Voice In My Head» som solgte 25.000. Bandets to siste plater «Lifelines» (2002) og «Major Earth Minor Sky» (2000) har begge toppet VG-lista og solgt 85.000 eksemplarer.

Savoy har solgt mellom 20.000 og 50.000 eksemplarer av fire tidligere album. Deres femte album «Savoy» er sendt ut i 6.500 eksemplarer til plateforhandlerne oppgir distributøren Sonet. Det reelle salget over disk ligger trolig nærmere halvparten skal man dømme etter listeplasseringene.

– Vi er ganske godt fornøyd med salget. Den selger jevnt og trutt. Men vi synes jo det er synd at plata ikke har ligget lenger på VG-lista sier Anette Andersen i Sonet Distribusjon.

– Vi trodde a-ha-fansen ville kjøpe platene med Savoy og Furuholmen. Jeg mener en plate med Savoy eller Magne Furuholmen er mer interessant enn en liveplate med a-ha men det mener tydeligvis ikke publikum sier Lund i Platekompaniet.

Ikke for massene

Universal-direktør Petter Singsaas mener man ikke kan forvente stort salg fordi man er medlem av et stort band.

– Det platekjøpende publikum er ikke lenger lojale mot sine artister. a-ha har dedikerte fans men de kjøper ikke ti tusen plater av Magne Furuholmen sier Singsaas.

Singsaas har jobbet tett sammen med Magne Furuholmen om hans nye plate og kjenner godt til ambisjonene.

– Det var aldri en plate beregnet for massemarkedet. Og det må man ta med i beregningen når man skal vurdere hvordan dette har gått.

450 i Oslo

Lørdag 2. oktober spilte Savoy på hjemmebane i Oslo. Men de klarte bare å selge en tredjedel av billettene til konserten på Rockefeller.

Til Savoy-konserten på Hamar 30. september stilte bare 69 opp. Det er plass til 450.

– Det ville vært flere mennesker her en vanlig torsdag uten konsert sier bookingansvarlig på studentstedet Hydranten Ola Sundli.

– Avtalen med Savoy ble gjort i april/mai før vi hadde fått hørt plata. Men vi trodde Paal Waaktaar-Savoy og låter som «Velvet» og «Star» skulle være nok. Det viste seg å være feil fastslår Sundli.

Enkelte av Savoy-konsertene har gått bra: Både Bergen Mosjøen og Grimstad melder om godt besøk på Savoy. Men de fleste andre stedene har billettsalget vært under forventet.

Samtidig har både The National Bank og The International Tussler Society spilt for utsolgte hus. Dagen etter at Savoy hadde spilt på Samfundet i Trondheim for knappe 300 tilskuere spilte The National Bank på samme scene - 1250 billetter ble revet vekk. Det samme skjedde på Rockefeller.

– Man skulle tro at Paul Waaktaar-Savoy har potensial til å trekke folk. Men det er ikke nok å spille i a-ha for å selge billetter sier John Ingvar Skåtøy i Stavanger.

" Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy var ikke tilgjengelig for kommentar i går

Annonse