Kultur

Pandemi-forsker: – Prosjektet har fått en skremmende aktualitet

NRK Debatten beskyldes for å spre panikk. Men stemmer det? Vi har snakket med medieviteren som siden i fjor høst har forsket på eksakt det scenarioet vi nå befinner oss i.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Hvor var du den kvelden i 2020, da Gunhild Alvik Nyborg fortalte Norge sannheten om korona?» ble det spurt på Twitter, like etter NRKs Debatten onsdag.

«Har ikke det norske folk fått panikk før, så får de det nå», tvitret en annen.

«Mange som mister nattesøvnen etter dette», hevdet en, mens en skrev: «Gunhild Alvik Nyborg er en modig og tydelig kvinne som fikk tåka til å lette. Jeg ble ikke skremt!»

Ris og ros

Lege Gunhild Alvik Nyborg og programleder Fredrik Solvang fikk både kritikk og ros etter NRKs Debatten onsdag kveld.

Reaksjonene går ut på at Nyborg, alene i studio med Solvang, i drøyt 30 minutter fikk hevde at helsemyndighetene ikke har kontroll.

Hun hevdet også at mange flere enn vi tror vil dø, samt at Norge må innføre enda strengere koronatiltak.

Etterpå fikk både helsedirektør Bjørn Guldvog og Folkehelseinstituttets (FHI) overlege Preben Aavitsland komme inn med betraktelig kortere kommentarer på videolink.

Dette er bare et eksempel på alle de store mediesakene vi ser utspille seg i et forrykende tempo om dagen, der helsemyndigheten daglig også forsøker å informere oss i alle kanaler.

Dilemmaer

Utrolig nok går akkurat dette rett inn i kjernen i det forskningsprosjektet medieviter Øyvind Ihlen har ledet siden i høst i fjor, flere måneder før koronapandemien rammet en hel verden.

– Dette eksemplet fra Debatten og denne krangelen om hvem som har rett, går direkte inn i det vi skal undersøke. Det handler om de store og vanskelige dilemmaene myndighetene står oppe i, og hvilken betydning kommunikasjonen har, sier Ihlen.

– Troverdighet bygges opp og rives ned. Folk spør: «Hvilken troverdighet har denne legen? Hvorfor skal vi høre på henne framfor gjengen på FHI?» Det handler om hvem vi skal tro på. Det blir hele tiden forhandlinger om tillit, sier Ihlen.

Han mener denne kommunikasjonssituasjonen vi står i nå, faktisk kan være mer utfordrende for myndighetene enn en krigssituasjon.

– Det er fordi det er så mange ukjente variabler, og at situasjonen er så uoversiktlig og endrer seg så fort. Og hele tiden har Norge dette presset: Hva gjør Sverige? Hva gjør Danmark? Bør tiltakene bli enda strengere? Uansett vil kommunikasjonen aldri kunne fjerne enhver misnøye, sier Ihlen.

– Samtidig ønsker man seg demokratisk debatt og kritiske innspill i et åpent samfunn. Vi er ikke Kina, sier Ihlen.

– Skremmende

Midt under dette koronautbruddet samler Ihlen og resten av forskergruppen inn empirisk materiale om nettopp det vi alle opplever nå.

– I fjor høst tok vi for oss det mest sannsynlige risikoscenariet som Direktoratet for  for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) så for seg, og det var en pandemi som rammer Norge. Du kan si at det var en skremmende aktualitet dette prosjektet fikk, fastslår Ihlen.

Prosjektet startet altså utpå høsten 2019, ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, og skal etter planen sluttføres i 2023.

«Det er stor sannsynlighet for at Norge vil oppleve nye pandemier, som for eksempel influensa. I kombinasjon med endringer i medielandskapet skaper dette en sosial utfordring», står det i presentasjonen av prosjektet på instituttets nettsider.

«Forskningsprosjektet «Retorikk om pandemi: Risikokommunikasjon i et endret medielandskap», tar for seg hvordan offentlige myndigheter kommuniserer om risikoen for pandemi i Norge, Sverige og Danmark».

Prosjektet fokuserer på kanalbruk og retoriske strategier, mediene, «der forståelsen for risiko formes og tillit forhandles», og på hvordan befolkningen i Norge, Sverige og Danmark opplever kanalbruken og retorikken om pandemi.

– Prosjektet har endret seg totalt endret seg nå, og blitt helt konkret. Nå studerer vi kommunikasjonen rundt akkurat denne pandemien, Covid-19, sier Ihlen.

Mer fra: Kultur