Konsertområdet i Tøyenparken er cirka 50 prosent større enn i Middelalderparken. ILLUSTRASJON: ØYAFESTIVALEN

Øya med større plass enn noensinne

Øya starter opp i dag. For første gang finner du festivalen i Tøyenparken.

Fra og med i dag og til og med lørdag vil det hver dag være 16.000 mennesker innenfor gjerdene i Tøyenparken på Oslos østkant. Dette inkluderer frivillige­ og ansatte, artister og publikum. Området i Tøyenparken er større enn det de forlot i Middelalderparken, men det selges kun omtrent 500 flere billetter enn hva som ble solgt i fjor - dermed skulle det ligge til rette for at du får se akkurat den konserten du er der for. Festivalen er utsolgt, men hver dag legges det ut et lite antall dagspass for salg.

Festivalen flytter på seg for andre gang siden starten på Kalvøya i 1999.

- Vi regnet på at området er cirka 50 prosent større enn i Middel­alderparken, så det er romsligere for publikum ved hver enkelt scene. De tre utendørsscenene har dessuten helling og naturlig amfi, så sikten skal være god for alle. Vi mener vi har forbedret alle konsert­arenaene, sier Øyas PR-sjef, Jonas Prange­rød, til Dagsavisen.

 

T-banen

Transport til og fra Tøyenparken anbefales å gjøre med T-bane eller til fots. Tøyen stasjon ligger rett ved parken og alle baner stopper der.

Et annet tips, om du likevel har tenkt å reise kollektivt, er å skaffe seg Øya­kortet. Dette koster hundre kroner og gir fri reise på alle Ruters linjer mellom 5. og 9. august.

- Finnmarksgata er stengt, med en passasje i Monrads gate. Om du bor i nærområdet, anbefaler vi å ta beina fatt. Vi har dessuten sykkelparkering med vakthold, legger Prangerød til.

Også hos Ruter er de klare på tipsene: ta banen framfor bussen. Buss­linjene 20, 60 og 67 går også til Tøyen, men buss 20 har omkjøring, og stopper ikke i Helgesens gate og Munch-museet. Det opprettes derimot en midlertidig holdeplass i Sars’ gate ved Sofienberggata.

- Vi henviser folk til T-bane­systemet. Det er det aller enkleste. 20-bussen har en omlegging som gjør at den bruker litt lengre tid enn før, sier Ruters pressetalskvinne, Sofie Bruun.

 

Bånd

Inngangen til festivalområdet er ved Finnmarksgata, like ved Munch-museet. Der åpner dørene 13.00 onsdag, torsdag og fredag, mens de åpner 12.00 lørdag.

Det kan være greit å merke seg at innslipp stopper 22.00 og at området tømmes 23.00, da siste konsert er ferdig.

Det er ingen aldersgrense på Øya, men legitimasjon kan være greit å huske på om du er over 18 år og vil ha noe sterkere enn brus i glasset. Barn under 12 år kommer gratis inn med følge av en voksen. Det må fylles ut eget registreringsskjema på barnet og leveres ved innslipp hver dag, uavhengig av type pass på den foresatte, heter det på Øyas hjemmeside.

 

Musikk

Det er fem scener under festivalen, tre utendørs, en teltscene og en liten som skal huse alt fra metal til kassegitar. Disse heter av naturlige årsaker ikke lenger Enga, Sjøsiden og Vika. Nei, i år heter de Amfiet, Hagen, Vindfruen, Sirkus og Biblioteket. Amfiet er hovedscenen der Outkast, Queens Of The Stone Age, Todd Terje, Bryan Ferry og Röyksopp & Robyn spiller. Vindfruen er plassen for de mellomstore bandene, Sirkus er et innendørs telt som har kapasitet til 5.000, Hagen er plassene for de mindre konsertene, mens Biblioteket byr på litteratur, teater, film, tegne­serier - og selvsagt prat om musikk. For ikke å glemme DJ-er.

Inne på området selges det mat og drikke, samt bandmerch og mange andre greier. Om det skulle bli veldig varmt, kan du kjøle deg ned ved en av de fem vannstasjonene. Og vannet, det er gratis.

Prangerød har også noen generelle festivaltips som kan kommer godt med.

- Kle seg etter forholdene og bytt billett til armbånd i god tid, det er nok lurt. Ellers gjelder de samme reglene som tidligere. Ingen paraplyer kan tas med inn på området. Heller ikke alkohol, sier Prangerød.

Det er som tidligere lov å ha med barnemat inn på festivalen. Snacks og frukt er også tillatt. Allergikere med spesielle matbehov får ta med det de måtte trenge av mat. Derimot settes foten ned ved større mengder mat.

Et annet tips kan være å anskaffe seg en regnponcho i tilfelle en skur, selv om yr.no lover opphold fra lunsjtider i dag. Ja da, det skal bli sol, men vi har da alle opplevd en uanmeldt skur om sommeren? I år er det forresten gratis nettverk for alle inne på festivalen, så du kan kvitre og instagramme i vei så mye du vil.

espen.rusdal@dagsavisen.no