Unni Wilhelmsen, har skrevet under på kunstneropprop mot Trumps Jerusalem-erklæring

Over 600 norske kunstnere i opprop mot Trumps Jerusalem

Henriette Steenstrup, Frank Kjosås, Unni Wilhelmsen og over 600 andre skriver under på norsk kunsteropprop mot Donald Trumps Jerusalem-erklæring.

Kultur

- Det er lett å føle avmakt i denne situasjonen, men som kunstnere har vi et ansvar for å si fra, sier Marthe Valle, artist og aktivist. Hun har denne uken tatt initiativet til et kulturopprop som ble sendt ut fredag kveld, hvor over 600 norske kunstnere har skrevet under på protesten mot at Donald Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. 

 Her er skuespillere, billedkunstnere, musikere, filmskapere, forfattere, inkludert navn som: Kjersti Elvik, Petronella Barker, Tuva Syvertsen, Unni Wilhelmsen, Arne Lygre, Frank Kjosås, Vanessa Baird, Bugge Wesseltoft, Henriette Steensrup.

«Ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, prøver Donald Trump å oppnå det samme som Israel har forsøkt å gjøre i femti år
med væpnet makt: å fjerne palestinerne, og deres politiske og kulturelle tilstedeværelse, fra deres egen by», heter det i oppropet.

Overveldende

Det har vakt sterke reaksjoner verden over etter at USAs president Donald Trump sist uke gikk inn for å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Statusen til Jerusalem har vært et mangeårig stridstema i fredsforhandlingene mellom Palestina og Israel. Mandag kveld publiserte den britiske avisen The Guardian et kunstneropprop der over 150 kjente kunstnere og artister inkludert navn som Roger Waters, Peter Gabriel og Brian Eno protesterte mot Trumps Jerusalem-erklæring. Det fikk Marthe Valle til å sette igang et opprop blant kunstnere i Norge.

-- Jeg syntes oppropet i The Guardian var på sin plass, og derfor tok jeg initiativet til det samme her. Jeg opprettet en gruppe på Facebook, og responsen var overveldende. Etter bare ett døgn hadde vi fått over 600 underskrifter. Det er fantastisk at så mange folk fra kulturlivet stiller seg bak dette, sier Marthe Valle. Som artist har hun lenge vært engasjert i Palestina-saken og har også jobbet med videreutdanning av helsepersonell på Vestbredden.

 - Jeg har reist i Palestina en rekke ganger de siste ti årene, og situasjonen der viser en total handlingslammelse fra resten av verden. Israel har okkupert Palestina i strid med folkeretten i over 50 år, og ingen gjør noe, sier Marthe Valle.

- USA har fått en president som sprenger alle grenser. Det Donald Trump har gjort i midt-Østen-konliknten nå, får dramatiske følger for den jevne palestiner og for fredsprosessen. Det er lett å føle avmakt i denne situasjonen, men som kunstnere har vi et ansvar for å si fra. Å ikke gjøre noe ville ikke vært et alternativ. Vi må bruke den stemmen vi har. Dette er også et solidaritetsbudskap fra norske kunstnere til palestinske kunstnere, sier Marthe Valle.

«Vi beklager hans vilje til å støtte den israelske militære erobringen av Øst-Jerusalem og hans likegyldighet til palestinske rettigheter. Som kunstnere og som borgere utfordrer vi uvitenheten og umenneskeligheten til disse politikerne, og hyller motstandskraften til palestinerne som lever under okkupasjon», heter det videre i oppropet som de norske kunst- og kulturarbeiderne har skrevet under på de siste dagene.

LES OGSÅ: Her er de 618 som har skrevet under