Kultur

Oslo-scener fortviler etter nye innstramminger: – Vi må kutte til beinet

Etter en mager vår og sommer, går flere av Oslos konsertscener og utesteder mot en enda magrere høst etter at byrådet mandag skjerpet koronatiltakene. – Vi er skikkelig lei. Forbanna, sier en av utelivsaktørene.

En knapp uke etter forrige runde med innstramminger, innførte byrådet i Oslo mandag en rekke nye koronatiltak for å få bukt med de økende smittetallene i hovedstaden. To av dem er direkte rettet mot byens kulturliv:

* Forbud mot innendørs arrangementer med mer enn 50 deltakere uten faste sitteplasser.

* Alle skjenkesteder pålegges å ha et system for registrering av gjester for å gjøre smittesporingen mer effektiv.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20200928. 
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) orienterer pressen om koronasituasjonen i Oslo.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen mandag hvor de nye koronatiltakene ble presentert. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Det er dårlig nytt for flere av Oslos konsertscener og utesteder, som allerede har vært nødt til å stramme livreima etter en rekke innstramminger gjennom våren og sommeren.

For bransjen som helhet begynner det å bli kritisk, mener Mathias Oldani. Han er daglig leder ved klubb- og kulturscenen Ingensteds og coctailbaren Bortenfor som begge ligger ved Akerselva i Oslo.

– Jeg tror hele bransjen er helt på grensen av hva vi tåler. Selv om det er ganske små justeringer av tiltakene, så er det nesten snakk om dråpen for oss. 

Les også: Kulturlivet slår alarm – Ap kommer med forslag (+)

Mister kunder 

Oldani forteller at utestedene han driver, har mistet en god del kunder gjennom restriksjonene som er blitt påført hovedstadens konsertscener og skjenkesteder. Foruten begrensninger på hvor mange som kan samles på offentlige arrangementer, var det i ukevis fullt skjenkeforbud i hovedstaden, samt begrensninger i åpningstidene.

Mange av kundene som har forsvunnet i løpet av denne perioden, kommer ikke igjen, ifølge Oldani.

– Det handler om usikkerheten som sendes ut til potensielle kunder. Vi får ikke nye bookinger, sier han.

Klubbscenen sliter også med å gjøre arrangementene billige nok til at det er mulig å gjennomføre dem med maks 50 gjester. Oldani sier at de har vurdert å kutte ut vakter og billettører, samt lystekniker og ekstra utstyr til bookingene for å få ned kostnadene. 

– Det går jo ut over kvaliteten, sier Oldani og fortsetter: 

– Vi har klart oss greit på uteserveringen i sommer, men nå har vi begynt å planlegge inn mot høsten. Vi kan få til 70 til 80 gjester med god avstand inne, men med 50 personer er spørsmålet om det er noe poeng eller om risikoen blir for stor, om vi skal jobbe så mye for så lite.

Ingensteds-sjefen sier at det foreløpig ikke er aktuelt å stenge dørene, men at det kan snu.

– Hvis vi må stenge klokka ti kommer vi til å miste så mye inntekter at det ikke lenger er vits. 

Les også: Kulturbransjen tror det vil bli masseoppsigelser til høsten

Lever på sparebluss 

Helsedirektoratet anbefalte før helgen byrådet i Oslo om å innføre stans i innslipp på utestedene klokken 22.00, noe byrådsleder Raymond Johansen (Ap) valgte å se bort fra.

Det er daglig leder Martin Dynna ved  Last Train i Oslo sentrum glad for, til tross for at rockebula på eget intitiativ har vært nødt til å korte ned på åpningstidene for å kutte kostnader. Ifølge Dynna merkes det at folk er mer engstelige for å dra på pub nå enn før.

– Allerede når det ble satt i gang tiltak om å stenge ved midnatt, merket vi en drastisk forskjell. Etter det ble det stille, før disse pådragene kom denne uka og forrige. Da ble omsetningen nok en gang halvert, sier han.

Dynna forteller at Last Train nå drives på sparebluss. 

– Vi har heldigvis kommet frem til en grei ordning med gårdeier, men vi må kutte til beinet. Men vi skal og vil klare det. 

– Hvor lenge kan dere overleve sånn? 

– Ikke for lenge, men vi prøver å stille inn sjappa sånn at vi holder ut til over sommeren. Vi vil gjerne fortsette driften når alt dette er over.

Les også: Eventbransjen: – Kan bli et konkursras uten like (+)

– Tryggere enn på sykehusene 

Også Parkteatret på Grünerløkka i Oslo rammes hardt av koronatiltakene. Konsertscenen har sett seg nødt til å avlyse de få arrangementene som var planlagt framover, forteller daglig leder Dan-Michael Danino.

Han levner ingen tvil om hva han mener om den nye runden med tiltak som ble presentert mandag:

– Nei, nå er vi skikkelig lei. Forbanna, skriver han i en e-post. 

Saken fortsetter under bildet. 

Daglig leder Dan-Michael Danino ved Parkteatret. Foto: Mimsy Møller 

Danino reagerer på at bransjen, slik han beskriver det, ble bedt om å «endre hele premisset for driften» på noen få timer, fra tiltakene ble presentert mandag kveld til de var gjeldende tirsdag klokken 12.00.

– Nå er vi lei av å være kasteball, og nok en gang sitte igjen med hele regningen, skriver Danino og fortsetter: 

– På Parkteatret har vi opparbeidet oss så gode rutiner knyttet til smittevern, at her er det tryggere enn på sykehusene. Allikevel velger politikere å straffe denne bransjen for 3. gang.

Les også: Skuespiller ut mot Abid Raja: – Har du ikke vært på gulvet? (+)

Kutter i krisepakke 

Danino mener alle som må holde stengt som følge av koronatiltakene, bør bli kompensert for dette og retter samtidig en pekefinger mot regjeringen.

– I tillegg velger myndighetene å kutte kontantstøtten til en allerede hardt rammet bransje, som nok en gang stenges ned, der argumentene er at det statistisk sett har vært færre konkurser enn forventet.

– Det vitner om en absolutt arroganse, og at man ikke evner å se bak det statistiske tallgrunnlaget; at folk i restaurant -og kulturbransjen må jobbe døgnet rundt, og har kuttet kostnader som i utgangspunktet er nødvendige, bare for å prøve og klamre seg over på den andre siden.

Fra 1. oktober trappes kompensasjonsordningen for kulturbransjen ned til kun å omfatte avlsyte arrangementer. Samtidig har kulturminister Abid Raja lovet 900 millioner kroner til en ny stimuleringsordning for arrangementer i kultursektoren som skal gjelde fra samme dato.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20200819. 
Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja orienterer om regjeringens videre planer for å kompensere kulturlivet for tap som følge av koronakrisen.
Foto: Heiko Junge / NTB

Kulturminister Abid Raja (V). Foto: Heiko Junge/NTB 

Verken Dynna ved Last Train eller Oldani ved Ingensteds tør å håpe på for mye.

– Forrige runde falt vi gjennom fordi vi ikke hadde booket konserter ett år i forveien. Da fikk vi ikke den kompensasjonen for tapte konserter som vi ville fått om vi hadde gjort bookingene før. Så vi må først se hvordan ordningen ser ut, men det virker ikke som det er så stor vilje til å støtte kultur- og utelivsbransjen, sier han.

Les også: Kutter 2,2 milliarder i krisestøtten til selvstendige og frilansere (+)

Disse fortsetter som før 

Dagsavisen har også snakket med flere konsertscener og utesteder som forteller at de ikke påvirkes negativt av de nye koronatiltakene i hovedstaden.

Rockefeller og Sentrum Scene fortsetter konserthøsten som planlagt, skriver Rockefeller på sine nettsider.

Heller ikke rockeklubben Revolver, som har en makskapasitet på 50 personer på sine konserter, kommer til å merke noe særlig til de nye tiltakene, skriver daglig leder Sarag Jägenstedt i en SMS.

Også Nasjonal Jazzscene Victoria kan fortsette aktiviteten, opplyser daglig leder Jan Ole Otnæs.

– For vår del tolker vi det slik at vi kan fortsette aktiviteten som nå, men med redusert kapasitet. Vi har normalt 300 plasser hos oss. Det er redusert til litt over 100. Vi har faste plasser og salkart der folk blir plassert, og der skal de sitte under hele konserten. Slik har det vært siden juni og det har fungert greit, sier Otnæs.

Mer fra Dagsavisen