Juleølet er nå i hyllene på Vinmonopolet. Der finner du bl.a. flere typer fra Oslo, som dette fra Sagene Bryggeri. FOTO: SAGENE BRYGGERI

Oslo-øl til jul

LOKALT: Juleølet er på plass.

Juleølet er nå på plass på Vinmonopolet. Med hele 107 sorter skulle det være nok å velge i. Blant alle disse sortene fra fjern og nær, finner vi også juleøl fra Oslo. På Sagene i Oslo er det nemlig skapt en juleøl med lokale råvarer og særpreg. Det lille nystartede bryggeriet har produsert 45.000 enheter av Sagene Sterk Jul på 6,5 prosent. Men om du tror 45.000 bokser og flasker holder, må du tro om igjen.

- Vi regner med å være utsolgt allerede i løpet av november, sier grunnlegger av Sagene Bryggeri, Henning Thorsen til Dagsavisen.

Den gamle sorten

Et juleøl er ikke laget i en fei og det involverer mye testing og prøving før man endelig finner fram til den rette smaken.

- Å ja. Det er mye av det. Vi ønsket å komme opp med en juleøl av den litt gamle sorten. Et smaksrikt øl, rent og klart, men med 6,5 prosent så det har det rette stinget kan du si, forklarer Thorsen om sitte eget juleøl.

Sagene Bryggeri startet opp i fjor og kom med sitt første øl på dagligvaremarkedet i september i år. Nå er er også klare med eget juleøl.

 

44 prosent

I løpet av et år selger vinmonopolet hele 1,8 milioner liter øl. I desember 2013 solgte de 470.000 liter, noe som utgjorde omtrent en fjerdedel av hele ølomsetningen i fjor.

- Vi ser at juleølet utgjør en stor del av vårt ølsalg, sier pressesjef Jens Nordahl.

Han finner fram tall til Dagsavisen som viser at om vi legger sammen ølsalget fra november og desember, utgjør det 774.000 liter - omtrent 44 prosent av årets totale salg av øl på Vinmonopolet.

Står sterkt

Hos Sagene mener de at juleøl er en viktig tradisjonsbærer og øker interessen også fopr annet øl.

- Det er velidg viktig for oss å ha en juleøl for dette ølet står veldig sterkt og var for inntil få år siden det eneste alternativet til det vanlige ølet, sier Henning Thorsen ved Sagene Bryggeri.

Blant de 107 sortene finner vi også juleøl fra Ringnes og Grünerløkka Brygghus.

espen.rusdal@dagsavisen.no