Bøker

Oslo Lanseringsfestival

Hvis du uansett skal på hyperkommersielle Oslo bokfestival, kan du i det minste velge de beste arrangementene. Dagsavisen guider deg fra post til post.

Oslo bokfestival er ingen ambisiøs litteraturfestival. I år som i fjor og alle årene før det, preges programmet nesten utelukkende av de bøkene og forfattere som allerede er grundig presentert i mediene gjennom året. De kunne invitert uventede gjester fra utlandet eller presentert kvalitetslitteratur utenfor bokklubbsegmentet, men har i stedet valgt salgbarhet som det tydeligste utvelgelseskriteriet.

Noen poster er likevel mer interessante enn andre. Her er en liste over anbefalte arrangementer:

Fredag

18.45: Å skrive livet: Kjersti Annesdatter Skomsvold, Linnéa Myhre og Hanne Ørstavik. Festivalprogramheftet klinker til med en «typisk kvinnelig» klisjéintroduksjon om at bøkene deres er «ærlige og intime», men ikke la deg lure av det. Dette er tre tøffe damer med kloke tanker om kommunikasjon, selvpresentasjon og kunstnermyter.

19.00: Litterært mestermøte mellom Vigdis Hjorth og Eivind Hofstad Evjemo: Hjorth har alltid interessante, kloke og morsomme ting å si, denne gangen om «oss nordmenn» versus «polakkene». Evjemo er et av norsk litteraturs nye stjerneskudd, og skriver i sin nye roman om sorg og kjærlighet.

Lørdag

12.30: Erika Fatland, Sovjetistan: Sosialantropolog Fatland har besøkt Kasakh-, Kirgisi-, Usbeki-, Tadsjiki- og Turkmenistan, og byr på kunnskap om historie, kultur og samfunn i fem land preget av sovjettid, nåværende diktatur og famlende demokratier i skyggen av storebror Russland.

14.30: Litterær førpremiere med Bjarte Breiteig og Tina Åmodt: Breiteig er kjent som en av landets beste novelleforfattere. Nå kommer snart hans første roman, om en far som plutselig anklages for incest. Åmodts har tidligere skrevet svært interessant anleggsprosa fra byggeplassen, og er snart aktuell med en roman om maktstrukturene i et parforhold langt nord i landet.

16.00: Født feminist og Bullshitfilteret: To av Dagsavisens skarpe skribenter, Marta Breen og Oda Faremo Lindholm, diskuterer hvordan mediene og populærkultur stiller urimelige krav til folk, kroppene og livene deres.

16.30: Fortid og fortielse: Marte Michelet og Ida Jackson diskuterer norsk jødeforfølgelse og norsk nazisme under krigen.

17.45: Den vanskelige kjærligheten: Lena Andersson og Berit Hedemann har skrevet bøker om kvinner som elsker løgnaktige menn. Hvorfor?

18.00: Kim Leine vant Nordisk råds litteraturpris 2013 for en bok om Danmarks trøblete kolonifortid.

Mer fra Dagsavisen