Refused spilte på Kastellscenen fredag.

Oppstandelsen

”Refused are fucking dead” skrek Dennis Lyxzen i 1998. Det var ingen tegn på at døden har preget dem noe særlig da bandet sto opp fra de døde på Slottfjell i går.

5

KONSERT

Refused

Kastellscenen, Slottsfjell Fredag 17. Juli

 

Da Slottsfjell slapp programmet overvurderte jeg muligens hvor store svenske Refused fremdeles er. Skulle de virkelig bare spille på festivalens nest største scene? Under gårsdagens konsert viste det seg at det var et godt valg, for det var lagt ifra stappfullt foran Kastellscenen da Refused entret Slottsfjell kl 23 i går.

I 1998 ble hardcorebandet Refused oppløst, kort etter at de hadde gitt ut skiva ”The shape of punk to come”. Plata vokste seg til kultstatus i årene etter. Oppløsningen ble annonsert på bombastisk vis, i et brev der bandet annonserte at ”REFUSED ARE DEAD - LONG LIVE REFUSED!”. I 2012 begynte de så smått å spille sammen igjen. Tidligere i år slapp de sitt første nye album på 17 år, ”Freedom”. Både albumet og det at bandet begynte å spille sammen igjen fikk blandete mottakelser blant både blant musikkpressen og fans. Men etter å ha sett dem live på Slottsfjell i går er det umulig å si noe annet enn at Refused fremdeles er et utrolig bra band. Og at det låter som om de aldri slo opp.

Følg oss på Twitter og Facebook!

”Nothing has changed” skrek vokalist Dennis Lyxzén og kickstartet konserten med ”Elektra”. Fra første anslag låt Refused i det hele tatt oppsiktsvekkende tight. Lyxzéns legendariske sceneopptreden har ikke på noen som helst måte blitt tonet ned med årene. Han spasmet seg formelig rundt på scenen, kastet mikrofoner i været og løftet monitorer over hodet. Det hele var strålende. På ”Destroy the man” viste det seg at publikum også hadde en god dag på Slottsfjell. At regnet begynte å regne så ikke ut til å plage noen. Midt i settet måtte Lyxzén følgelig berømme folkene i front for den imponerende circle pit’en de hadde dratt i gang.

Det var bandets nye materiale som fikk hovedfokus i går. Lyxzén forklarte det med at bandet på ingen måte vil turnere som en ”nostalgi act”. ” Likevel er det umulig å ikke notere seg at det virkelig var de eldre låtene publikum hungret etter, og som fikk klart mest respons.  Folk gikk først VIRKELIG bananas da Lyxzén ytret lurt ”Når man er ung så sier man mye dumt. Heldigvis kan jeg stå for alt jeg har sagt”, og hoppet rett inn i ”Refused are fucking dead” fra 1998.

Refused fremsto som sultne, knallharde og på ingen måte unnskyldende på Slottsfjell i går. ”Krossa snutstaten! Krossa patriarkatet!” skrek Lyxzén fra scenen og rundet av ballet med ”New Noise”. Og i et stakket sekund var det nesten som å bli teleportert til Umeå anno 1998.