Kultur

Oppfordrer norske politikere til å støtte opprop for Assange

Norske politikere bør støtte det internasjonale oppropet for Julian Assange, mener Rødts Bjørnar Moxnes.

Bilde 1 av 2

– Den øredøvende stillheten fra det store flertallet av norske politikere er dypt bekymringsverdig, sier Røds leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes til Dagsavisen. Han er foreløpig den eneste norske politikeren som støtter et internasjonalt opprop for Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange, som akkurat nå er hovedpersonen i en rettssak i Old Bailey i London. Domstolen skal behandle utleveringsbegjæringen fra USA. Der risikerer han å få opptil 175 års fengsel for spionasje. Nå oppfordrer Moxnes de andre stortingspartiene til å støtte Assange, for å legge press på den britiske regjeringen.

Les også: Slår ring om Julian Assange

Vakte oppsikt

Oppropet for Assange er formet som et åpent brev til britiske myndigheter, med statsminister Boris Johnson i spissen. Bak oppropet står gruppen «Lawyers for Assange», som består av mer enn 160 advokatforeninger og advokater, deriblant den norske tidligere høyesterettsdommeren Ketil Lund.
 En rekke politikere og tidligere statsledere har sluttet seg til oppropet, blant annet britiske Jeremy Corbyn, den tidligere presidenten i Brasil, Lula da Silva, Ecuadors tidligere president Rafael Correa og en rekke andre tidligere statsledere fra spesielt Sør- og Latin-Amerika. Her finnes også mange europeiske parlamentarikere fra særlig Tyskland, men også Sveits, Italia og Slovenia. Det er på denne listen Bjørnar Moxnes gjerne vil se flere norske navn fra Stortinget.

Ny tiltale

I brevet til statsminister Boris Johnson ber juristene først og fremst om at Julian Assange løslates og får friheten sin tilbake. Men de uttrykker også alvorlig bekymring for hans rettssikkerhet, som de mener ikke har blitt ivaretatt, verken i prosessen før, eller under den pågående rettssaken i London. De peker også på at det har vært brudd på Assanges menneskerettigheter, og at han risikerer tortur hvis han blir utlevert til USA. De er også svært kritiske til selve tiltalen, som har endret seg underveis. Nå vil ikke USA lenger bare tiltale ham for spionasje og lekkasje av hemmeligstemplede dokumenter via Wikileaks. De tiltaler også Assange for å rekruttert hackere til organisasjonen. Han skal ha talt ved en konferanse for hackere, i et forsøk på å oppmuntre dem til å innhente informasjon for WikiLeaks. Assanges forsvarere mener anklagene er politisk motivert og at de kommer i «11. time». Men 7. september ble det klart at forsvarerne ikke greide å få avvist de nye tiltalepunktene fra USA.

Les også: Ny tiltale mot Julian Assange i USA

En varsler

Også i Rødt følger man rettsprosessen mot Assange med bekymring. Partiet mener det er en god grunn til at det særlig er verdens jurister som har tatt initiativ til oppropet. Rødt mener, i likhet med norske ytringsfrihets- og presseorganisasjoner, at Assange er en viktig varsler.
– Assange er tiltalt for å ha avslørt amerikanske krigsforbrytelser, tortur og maktmisbruk. Det som står på spill her er pressefriheten og folkets rett til å vite sannheten, mener Moxnes.
– Det Assange har gjort kan sammenlignes med avsløringen av Pentagon-papirene som avdekket USAs løgner om Vietnamkrigen, sier han.

Demonstrasjoner

Den andre delen av utleveringssaken mot Julian Assange startet i Old Bailey 7. september og vil etter planen vare i 3–4 uker. Saken pågår fortsatt. Assange befinner seg i Belmarsh-fengselet etter å ha tilbrakt sju år i Ecuadors ambassade i London. Med jevne mellomrom står det demonstranter utenfor rettsbygningen. De har båret plakater der står: «Stopp denne politiske rettssaken», ifølge NTB. Blant de frammøtte var også Assanges far, John Shipton, og moteskaperen Vivienne Westwood. Julian Assanges partner, Stella Moris, har i likhet med advokatgruppen også prøvd å legge press på statsminister Boris Johnson. Hun forsøkte å levere et brev med 80.000 underskrifter til Downing Street, men ble vist bort. Hun har to barn med Assange, som de fikk i løpet av de sju årene han oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London. Hun sier hun frykter at Assange kommer til å ta sitt eget liv, og at barna vil miste sin far.

hanne.mauno@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen