Den Norske Opera & Ballett har slitt med skyhøye pensjonskostnader. FOTO: MIMSY MØLLER

Operaen varsler om krisebudsjett

Pensjonskostnader på 138 millioner kroner spiser opp midlene til Operaen. Nå varsler de om en negativ egenkapital for 2016 på 90 millioner kroner, mot 41 millioner i 2015.

– Vi er i en alvorlig økonomisk situasjon, sier Nils Are Karstad Lysø, administrerende direktør ved Den Norske Opera & Ballett.

I 2015 spådde Operaen at de ville ende med en negativ egenkapital på 41 millioner kroner. I 2016 ligger denne an til å ende på minus 90 millioner kroner, på tross av at Operaen regner med et driftsresultat på pluss 117 millioner kroner.

Årsak: Pensjonskostnadene Operaen må regne med i år ligger på hele 138 millioner kroner, noe som gir Operaen et årsunderskudd på opp mot 22 millioner kroner.

Det framgår av en orientering fra Operaen som Dagsavisen har fått tilgang til.

LES OGSÅ: Det er ikke hele landets opera

Får nødhjelp

– Økonomien gjør at vi må tilpasse driften i 2016, og det får konsekvenser for tilbudet og bemanningen. Vi har måttet redusere antall forestillinger, og ansatte som slutter eller går av, blir ikke erstattet, sier Lysø.

I 2016 får Operaen 600 millioner kroner i tilskudd fra staten. 100 millioner kroner er et såkalt likviditetstilskudd, eller en slags nødhjelp, for å sørge for at Operaen holdes i live tross de skyhøye pensjonskostnadene.

Tidligere har man anslått at Operaens totale gjeld er på over 1,3 milliarder kroner, og den totale negative egenkapitalen har blitt satt til mellom 5 og 600 millioner kroner.

Operaen er blitt pålagt, og har gjennomført store kutt de siste årene, men det monner lite når pensjonsutgiftene utvikles i en langt raskere takt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Må finne løsning

Tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) var krystallklar overfor Dagsavisen 16. desember på at arbeidsgiverne og fagforeningene i teater- og orkestersektoren må finne en ny pensjonsløsning i år. Mer likviditetstilskudd vil ikke regjeringen gi.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) støtter Widvey.

– Jeg har sett hva min forgjenger sa i denne saken, og er enig med henne. Dette må partene finne en løsning på så fort som mulig for at det ikke skal gå ut over det kunstneriske innholdet, sier Helleland til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Her er Operaens plan B for 2016

Vanskelig planlegging

Lysø forteller at Operaen foreløpig klarer å håndtere situasjonen uten å si opp personale.

– Med den naturlige turnover vi har så ser det ut til at vi løser situasjonen for 2016. Men vi er opptatt av at vi må finne en ny pensjonsordning dette året. Vi ønsker ikke å gå inn i 2017 med samme problem, sier han.

– Hva skjer hvis partene likevel ikke blir enige i år?

– Det er litt for tidlig å si. Vi vet mer om det til høsten, sier Lysø.

Men Operaen er allerede i gang med å planlegge sesonger i lengre framtid enn 2017.

– Vi driver en virksomhet med lang planleggingshorisont, og usikkerheten vi opplever nå gjør det vanskelig. Det kan være at vi må gjøre endringer tett innpå et år, og det er uheldig, sier Lysø.

LES OGSÅ: Fikk 438.000 i lønnsøkning