Kulturbyråd Hallstein Bjercke og direktør for Kulturetaten Hilde Barstad sammen med direktør for Kulturbyggene i Bjørvika, Gunnar Leganger.

Operaen skvises av byggeplasser

- Sett i gang, sa en fornøyd kulturbyråd mens han holdt spaden som skulle markere starten på bygging av nytt hovedbibliotek. Men årene framover blir svært krevende for Operaen, forteller operadirektør Tom Remlov.

Med lue godt trukket nedover ørene, refleksvekst og hjelm var byråden tydelig stolt av å kunne markere starten på bygget han i går omtalte som «en diamant». Selv med feber klarte ikke Hallsten Bjercke (V) å holde seg unna seremonien som markerte første byggedag i Bjørvika.

- Dette er veldig gøy. En stor dag, sier Bjercke til Dagsavisen.

I løpet av 2014 skal detaljprosjekteringen med arbeidstegninger være klar, og nå skal man i gang med spunting i området, som foreløpig ikke ser mer glamorøst ut enn en hvilken som helst byggeplass. Og slik blir det en stund framover. Diagonale skal nemlig ikke stå ferdig før i 2017.

- Dette har jo vært en byggeplass i mange år, husk at dette har vært en svær motorvei. Og Bjørvika vil nok bli en stor byggeplass i noen år til. Men jeg tror at det vil være vel verdt det når det er ferdig her, sier Bjercke.

 

Får klager

Diagonale får Operaen som en av sine nærmeste naboer. Der merker de byggingen veldig godt allerede, forteller operadirektør Tom Remlov til Dags­avisen. Gangbrua som gikk over den trafikkerte veien mellom Østbanen og Operaen er borte, og det fører til forvirring rundt hvor man skal gå for å komme over veien.

- Vi har fått en god del klager, særlig fra eldre og funksjonshemmede, og før jul var det fra mange barnefamilier som skulle se «Nøtteknekkeren». Nå er situasjonen på sitt verste. Det er lang omvei for publikum som kommer gående fra Oslo S, det er dårlig skiltet og uoversiktlig etter at gangbrua ble borte, sier Remlov.

Han forteller at etter litt fram og tilbake har Operaen fått en dialog med Veivesenet, Bjørvika Utvikling og Hav Eiendom, som står for byggingen av Diagonale.

- Vi er rett og slett nødt til å arbeide med løpende løsninger fordi forholdene vil endre seg etter hvert som prosjektene endrer seg, sier Remlov.

 

Prøver å ta hensyn

Og Operaen skal få ytterligere en byggeplass som nabo i nærmeste framtid. Hallstein Bjercke forteller at Oslo kommune håper å kunne markere byggestarten for Lambda, det nye Munch-museet, om et år. Lambda er regnet å stå ferdig tidligst 2018-2019. Altså vil store deler av området rundt Operaen være byggeplass i flere år framover.

- De merker det vel godt allerede og vil nok merke det videre også, dessverre. Men vi må prøve å ta så godt hensyn til operaen som vi kan, sier Bjercke.

 

Uløste problemer

Nå ser Remlov på sin side med bekymring på sommermånedene, som er turistsesongen for Operaen.

- Da har vi et uløst problem som gjelder besøkende som skal både til operataket og inn i selve operaen, sier han. Foreløpig har ikke byggingen rammet besøkstallene til Operaen, forteller han.

- Dette går nok mer utover restauranten i huset. Det blir ikke lenger det naturlige spisestedet å besøke. Men vi vokter besøkstallene veldig nøye, sier Remlov.

Han forteller at det er flere utfordringer som må løses framover.

- Vi står overfor noen utfordringer som peker i retning av å bli veldig store. Samspillet mellom Operaen og Munch-museet når det gjelder parkeringsplasser er et eksempel på det. Det er ikke på langt nær nok parkeringsplasser til det behovet vi har, særlig med hensyn til service og leveranser. Den opprinnelige reguleringsplanen har ikke tatt hensyn til at det nå kommer tre svære turistmagneter til området. Det kommer til å bli et enormt mylder her nede, sier Remlov.

- Bør Oslo kommune bistå i å tilrettelegge så denne prosessen ikke rammer Operaen for hardt?

- Jeg mener nok at de nå må bli oppmerksomme på hva Bjørvika er i ferd med å bli, sier Remlov.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no