Foran Operaen skal det nye Munchmuseet stå ferdig i 2019. Bygget Lambda vant arkitektkonkurransen i 2009. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Opera-bygger skal bygge Munch

I dag starter byggingen av nytt Munchmuseum i Bjørvika. Munchmuseets direktør tror de vil trekke over 500.000 første året i bygget med prislapp på 2,761 milliarder kroner.

– Munchmuseet kommer til å bli et av Nord-Europas viktigste kunstmuseer, sier direktør ved Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen.

Etter kostnadssprekk og betydelige forsinkelser i byggingen av nytt hovedbibliotek, spøkte det for byggestart for det nye Munchmuseet denne høsten. Men i dag skal kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) offisielt markere byggestart for det nye Munchmuseet, og bygget Lambda vil bli realitet.

– Dette er en stor dag i Munchs historie, og det er befriende at vi endelig er forbi «the point of no return». Jeg opplever at det nye Munchmuseet er godt forankret i stort sett hele befolkningen, og det er deilig at de endelig kan begynne å grave, sier Henrichsen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Besøksrekord

Og oppladningen kunne knapt være bedre: I går kunne Munchmuseet vise til besøksrekord etter utstillingen «Munch+Van Gogh» ble avsluttet søndag.

• I 2014 hadde museet et besøkstall på rundt 125.000, og hittil i år har de allerede rundet 200.000 besøkende.

• 170.000 har tatt turen for å se «Munch+Van Gogh», og det er 30.000 flere enn de som tok turen til Tøyen for å se jubileumsutstillingen «Munch150».

Jubileumsutstillingen, som var et samarbeid mellom Nasjonalgalleriet og Munchmuseet trakk omtrent en halv million besøkende i 2013. Henrichsen tror det nye Munchmuseet vil trekke like mange første året. Om ikke flere.

– Det er fullt ut realistisk. Vi klarer nok også å utvikle oss langt forbi en halv million besøkende. Vi kommer til å ha en rekke markante utstillinger, og Van Gogh-utstillingen gir bare en indikasjon på hva vi kan få til når det nye museet er ferdig. Det spennende er at vi nå har klart å trekke ikke bare kunstinteresserte, men også folk som føler de må få med seg utstillingen fordi den er en begivenhet og et aktuelt samtaleemne, sier Henrichsen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Opera-entreprenør

Det er entreprenøren Veidekke som har fått oppdraget å utføre anleggsarbeidet for Munchmuseet. Veidekke sto for byggingen av Operaen i Bjørvika, som fra kostnadsrammen ble vedtatt til byggestarten var i gang, fikk en prisøkning på nærmere 900 millioner kroner. Sluttprisen endte på 4,1 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Ledelsen i Bjørvika får strykkarakter

Kontrakten Veidekke nå har fått har en verdi på 215 millioner kroner, og ifølge Kultur- og idrettsbyggs (KID) anbudsdokumenter har prisen blitt vektlagt med 70 prosent, beskrivelse av gjennomføring er vektet med 20 prosent, og erfaring og kompetanse med 10 prosent. Byggeledelsen utføres av firmaet ÅF Advansia, som har fått fornyet tillit etter de fikk sterk kritikk for dårlig kostnadsstyring i byggingen av nytt hovedbibliotek.

Ikke kostnadssprekk

Etter at det i april kom fram at hovedbiblioteket ligger an til en budsjettsprekk på opp mot 500 millioner kroner, ble direktør for KID, Eli Grimsby, satt til å gå gjennom forprosjektet og prosessen rundt Munchmuseet, for å se om det var fare for budsjettsprekk og forsinkelser også der. Grimsby har frist til 1. oktober med å konkludere. Men allerede i august kom garantien: Munchmuseet vil kunne bli bygget innenfor vedtatt kostnadsramme på 2,76 milliarder kroner.

– I tillegg til gjennomgangen av kostnadskalkyler og usikkerhetsavsetninger på Munch, vil endelig leveranse til byrådsavdelingen i tillegg inneholde en grundigere vurdering av fremdriftsplan og optimaliseringsmuligheter samt en tilrådning til entreprisestrategi, forklarer Grimsby.

KID skriver i orientering til byrådet at nye beregninger viser høyere kostnader enn planlagt knyttet til grunnarbeider, fasader og sikkerhetsløsninger. Det har også kommet økte kostnader da kostnadsrammen ble vedtatt senere enn byrådet hadde regnet med.

KID mener likevel det skal være mulig å holde seg innenfor rammen da rente og prisstigning beregnes lavere enn man gjorde i byrådssaken.

LES OGSÅ: Ble advart om Munch-problemer