Til venstre: Det vekker internasjonale reaksjoner at Facebook sensurerer norske brukere og mediers publisering av det ikoniske «Napalm Girl», fotografiet fra Vietnam-krigen av en hardt skadd Kim Phuc, som selv er blant de som, i et intervju med Dagsavisen, reagerer på senduren. Til høyre: Erna Solberg om Facebook-sletting av Vietnambildet.

Økt kritikk mot Facebook

Nordmenns «Napalm Girl»-kampanje har økt presset på Facebook og det amerikanske selskapets bruk av sensur.

Det ikoniske «Napalm Girl»-fotografiet fra Vietnamkrigen som mange nordmenn har delt på Facebook de siste tre ukene, var i går en gjenganger på mange internasjonale nyhetssider.

Kommentar: «Dette handler om noe langt mer enn Facebooks blinde øye for nakenhet» (Mode Steinkjer)

Kritikk

Årsaken var Aftenpostens åpne, kritiske brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg, og de mange norske protestene mot at Facebook sensurerer det berømte krigsfotografiet og utestenger brukere som legger bildet ut på nytt.

«Facebook Blasted for Censoring «Napalm Girl» Photo», skrev Time Magazine, mens CNN, Politiken og The Independent konstaterte at nettgiganten får kraftig kritikk for å ha sensurert det ikoniske bildet fra Vietnamkrigen.

«Facebook deletes Norway PM’s post as «napalm girl» row escalates», meldte The Guardian.

Napalmjenta Kim Phuc til Dagsavisen: – Dette handler ikke om nakenhet

English version: The girl in the picture saddened by Facebook's focus on nudity

Sensurerte statsministeren

Facebook slettet i går statsminister Erna Solbergs innlegg, som inkluderte det berømte bildet og hennes kritiske utsagn mot nettgigantens feilaktige sensur-policy. Statsministeren responderte med å legge ut et sladdet «Napalm Girl».

– Det er høyst beklagelig at Facebook har fjernet en post fra min Facebook-side. Det de gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie. Jeg ønsker at barn i vår tid også skal få mulighet til å se og lære av historiske feil og hendelser. Det er viktig, sier Solberg til NTB.

Statsministerens kontor vurderer hva de kan gjøre med saken.

– Facebook kan ikke fortsette med å sensurere verdenshistorien, sier statssekretær Sigbjørn Aanes til NTB.

Det var forfatter Tom Egeland som erfarte at Facebook fjernet det ikoniske bildet, som siden 1972 har vært et berømt antikrigs-fotografi og som i sin tid var med på å vende amerikanernes oppfatning av Vietnamkrigen.

Facebook fulgte opp med å utestenge Egeland da han linket til Dagsavisens artikkel hvor Kim Phuc selv kritiserer Facebooks sensur av bildet som ble tatt av henne da hun var ni år.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Aksjoner

De siste tre ukene har tusenvis av nordmenn delt bildet, og mange offentlige personer har fått merke Facebook-sensuren. Jurist og ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf opplevde at Facebook slettet hennes innlegg om sensureringen av bildet. Andre som har fått innlegg slettet eller opplevd å bli utestengt for noen dager er forfatter Steffen Kverneland og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum. TVNorge-sjef Harald Strømme har fått advarsel fra det amerikanske milliardforetaket for å ha lagt ut «Napalm Girl» gjentatte ganger.

I går ble en rekke statsråder og partitopper med i kampanjen. Ap-leder Jonas Gahr Støre, KrF-leder Knut Arild Hareide, kulturminister Linda Hofstad Helleland og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var blant dem som la ut bildet, som nå et symbol for ytrings- og pressefrihet på verdens største sosiale medium.

Bakgrunnen for Facebooks gjentatte sensur er reglene som brukerne aksepterer, om at publisering av bilder av nakenhet ikke er tillatt, uansett sammenheng eller sånt som historisk relevans.

Kommentar: Hva Facebook på? (Hege Ulstein)

Teknologi først

Facebook svarte i går at det er vanskelig å lage et system som skiller mellom barnepornografi og historiske krigsfotografier.

Ifølge The Guardian uttalte milliardforetakets gründer Mark Zuckerberg seg om nettgigantens sensur under en konferanse i Roma i sommer.

– Vi er et tech-selskap, ikke et medieselskap. tech company. Verden trenger medieselskap, men også teknologiplattformer, som den vi er, og vi tar vår rolle i dette svært alvorlig, uttalte mannen som er blitt utpekt til verdens mektigste sjefredaktør.

Norsk Presseforbund mener at oljefondet nå må vurdere sine investeringer i Facebook.