Kultur

Nytt og større veksthus

Universitetet i Oslo jobber videre med planene om et nytt, større og høyere veksthus utenfor Botanisk Hage på Tøyen.

Det opprinnelige Veksthuset som i lang tid var byggeklart på Tøyen er ikke lenger en del av planene til Universitetet i Oslo. Nå er man i gang med å utrede et nytt, større og høyere veksthus, som blant annet skal romme en større avdeling for tropisk regnskog på rundt 2.000 kvadratmeter. Dette skal plasseres på en tomt ved Botanisk Hage og Munch-museet på Tøyen.

Les også: Veksthuset venter

Nye planer

Arbeidet med det nye veksthuset er i gang etter at styret i Universitetet i fjor høst enstemmig ga UiO-ledelsen ja til å gå videre med de nye ambisjonene. Samtidig forkastet UiO-styret også det planlagte Veksthuset kalt Oase 60 grader nord.

Et rom- og funksjonsprogram som definerer det nye bygget, som sier hvordan det skal framstå og hva det skal romme skal ifølge direktør Arne Bjørlykke ved Naturhistorisk museum være ferdig i løpet av våren. Nå håper UiO-ledelsen at arbeidet med et nytt prosjekt vil gå raskere.

- Det er klart vi ser behovet for en viss fortgang i denne saken videre, fordi Oslo kommune har planer om å bygge et vitensenter på arealet mellom Veksthustomta og dagens Munchmuseum. Det er viktig at det nye veksthuset blir sett i sammenheng med det som kalles Tøyen Vitenpark, sier Bjørlykke.

Les også:

Høyere og romsligere

Rektoren på Naturhistorisk museum understreker at det er behovet for mer fokus på tropisk regnskog som er bakgrunnen for ønsket om nytt plantebygg på Tøyen.

- Det er klart at arealene for tropisk regnskog i de nye planene vil få en mye større plass. Det blir ganske store forandringer i arealer og volum i forhold til det gamle programmet, sier Bjørlykke.

Det opprinnelige veksthuset var på 3.500 kvadratmeter. Et nytt bygg bør være på nærmere 5.000 kvadratmeter. Høyden bør heves fra 20 til minst 25 meter og ha en diameter på 20 meter. En måte å gjøre utstillingslokalene bedre egnet for ruvende regnskogtrær er å senke plantebunnen til under bakkenivå og ha kuppel i toppen. I tillegg vil man se på muligheten for å ha sommerfugler og fugleliv i tropeavdelingen, for å gjøre opplevelsessenteret mer attraktivt.

Dette framkommer av et tidlig utkast for nytt veksthus.

- Tropisk regnskog spiller i dag en mye mer større rolle i forhold til klima, regnskogsbevaring og bevaring av biomangfoldet. Regnskogen har 70-80 prosent av verdens biodiversitet og er en veldig viktig faktor i klimautviklingen. Regjeringen bevilger tre til fire milliarder til regnskogbevaring hvert år. Regnskogens betydning i samfunnet og rent forskningsmessig har derfor økt ganske kraftig med årene. Dette er en av årsakene til at vi legger mye sterkere vekt på regnskogen i den nye rom- og funksjonsbeskrivelsen enn i planene til det gamle veksthuset fra 1998, sier rektoren.

Opplevelse

- I tillegg ser vi i at det lettere å skape en sterkere opplevelse og øke interessen for naturfag ved å bruke regnskogen i et opplevelsessenter. Ettersom de gamle planene nå er skrinlagt av fra Universitets side, tror jeg ikke Kunnskapsdepartementet vil ta dem opp igjen, sier Bjørlykke.

Dessuten er det kommet ny teknologi og nye energiløsninger som er en medårsak til at man vil gå vekk fra Oase 60 Grader Nord, veksthuset som vant en arkitektkonkurranse i 1998, og som siden har blitt modernisert og forandret av arkitektkontoret Stein Halvorsen AS.

Dette prosjektet hadde en prislapp på nær 450 millioner kroner, etter at det tidligere hadde en kostnadsramme på nær 300 millioner kroner. Arbeidet med Oase-prosjektet kostet 41 millioner kroner og var klarert for realisering av Statsbygg høsten 2012. Prosjektet møtte veggen da det ikke ble bevilget midler over statsbudsjettet.

Kunnskapsdepartementet vil vente med å kommentere saken inntil planene for et nytt veksthusprosjekt foreligger i konkret form. Først da vil kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen også ta stilling til om Universitetet i Oslo får videreføre planene, eller eventuelt gå tilbake til Oase-prosjektet.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

«Arealene for tropisk regnskog i de nye planene vil få en mye større plass.»

Arne Bjørlykke, direktør ved Naturhistorisk museum

Fakta tittel

Mer fra Dagsavisen