Nye takter

Taylor Swift-konsert skapte jordskjelv som slo ut på Richters skala

144.000 publikummere fanget seismologers oppmerksomhet, da Taylor Swift nylig spilte i Seattle.

To utsolgte Taylor Swift-konserter i Seattle forrige helg forårsaket seismisk aktivitet tilsvarende et jordskjelv med styrke 2,3 på Richters skala, ifølge seismolog Jackie Caplan-Auerbach. Det skriver CNN.

Caplan-Auerbach jobber som geologiprofessor ved Western Washington University, og bruker «Swift-skjelvet» som en anledning til å popularisere vitenskapen. Hun ber tilskuere med videoopptak fra konserten sende dem inn så hun kan studere forskjellene mellom de ulike sangene.

Til sammen 144.000 mennesker skal ha hørt konsertene de to kveldene. CNNs Chloe Melas var selv i publikum.

– Det var ulikt alt annet jeg noensinne har opplevd. Du kunne bokstavelig talt føle bakken riste under føttene dine, sa hun.

Taylor Swift performs during the opener of her Eras tour, Friday, March 17, 2023, at State Farm Stadium in Glendale, Ariz. (AP Photo/Ashley Landis)

Slo The Weeknd

En universitetsstudent tilknyttet Pacific Northwest Seismic Network så nærmere på målingene og sammenlignet dem med rytmene i Swifts katalog. Vedkommende kom fram til at sanger som «Shake It Off» og «Blank Space» ga de største utslagene, skriver Seattle Times.

Swifts Eras-turné er en av de dyreste noensinne, med en kostnad beregnet til 100 millioner dollar eller mer, ifølge The Guardian. Sangeren fremfører over 40 nummer i løpet av den tre-og-en-halv timer lange konserten.

Det er imidlertid ikke første gang en konsert har ført til seismisk aktivitet. The Guardian trekker fram en Foo Fighters-konsert i New Zealand i 2011 med 50 000 tilskuere og en Garth Brooks-konsert på Louisiana State University i Baton Rouge i 2022 som lignende tilfeller.

Caplan-Auerbach viser til The Weeknds konsert i Seattle i fjor, men Swifts ga større utslag. Seismologen ser fram til å følge med på instrumentene når Beyoncé besøker byen i September.

Kommer til Europa neste sommer

Swift selv takket Seattle-publikummet i et Instagram-innlegg på mandag for «jubelen, skrikingen, hoppingen, dansingen og syngingen av full hals. Det var helt oppriktig en av mine favoritthelger noensinne».

Swift nærmer seg slutten på USA-delen av Eras-turneen, hennes første på fem år. Underveis har sangerinnen slått publikumsrekorder og fått æren for å ha satt fart på lokale økonomier. Neste sommer kommer turneen til Europa, blant annet med tre konserter i Stockholm.

Mer fra Dagsavisen