Nye takter

Cezinando trengte verken knask eller knep OverOslo

Det var ingen selvfølge at Cezinando skulle toppe plakaten på OverOslos første ordinære festivaldag. Han kvitterte med et show som satte skapet på plass.

---

5

KONSERT

Cezinando

OverOslo, onsdag 16. juni

---

«Nå skal vi prøve noe vi ikke har gjort før. Oslo, er dere med meg!?»

Cezinando lar det stå til fra scenen. Denne OverOslo-kvelden har vært utsatt og utsolgt i to år, og nå nærmer den seg slutten. Det er også den første konserten rapperen har hatt i hjembyen siden lenge før pandemien. Faktisk er det den første virkelig store konserten i sommer, og det er liten tvil om at han er lettet over å føle seg ikke bare velkommen, men omfavnet av et OverOslo-publikum som denne kvelden er langt yngre enn snittet pleier å være på denne festivalen. Sletta foran scenen tar over vokalen på nær sagt alle låtene i en allsangvilje man skal lete lenge etter. For bare noen små måneder siden var et slikt scenario ingen selvfølge.

Det føles som en evighet siden Kristoffer Cezinando Karlsen avsluttet Øyafestivalen i 2018, bare 23 år gammel, men selv da hadde han mye musikk under skjorta siden han debuterte som 16-åring med «Cez 4 Prez». Akkurat Øyas fremste prestisjeplass var kanskje nummeret for stor, men han overbeviste. To år senere befestet han sin rolle som en av de virkelig store nykommerne med albumet «Et godt stup i et grunt vann», som ga han Spellemannpris i klassene tekstforfatter og låtskriver.

Cezinando på OverOslo

Så gikk verden inn i pandemien, og ut på andre siden kom en Cezinando i medienes og offentlighetens søkelys av helt andre årsaker enn de musikalske. De handlingene skal han avtjene samfunnstjeneste for, og han har forsøksvis forklart hvorfor han ble med på spektakulære tyverier av designmøbler med at han var i en «flyktig og destruktiv modus». Derfor er det knapt noen som mener det sterkere enn Cezinando når han i låten «Baby Boss» synger at «Denne sommeren, det er en ny Halloween/No rest for the wicked».

Hvis man regner etter er det utrolige ti år siden han meldte seg med musikk for første gang. Det har vært en lang reise for en fortsatt ung artist, men i dag framstår han som noe helt annet enn den litt flamboyante og fargerike Cezinando fra et par-tre år tilbake. Han tar scenen til OverOslo som den selvsagte headliner foran Gabrielle og Timbuktu, enkelt kledd i jeans, boots og en «bomber»-jakke påsydd en gråtende katteskikkelse.

Cezinando på OverOslo

Håret flagrer langt, og hadde han vært av den typen som helst hadde stirret på sin egen skotupp på scenen, ville han blitt forvekslet med en amerikansk indierockstjerne fra begynnelsen av 2000-tallet. Cezinando er på ingen måte der. Derimot tryller han fram personlige, selvutleverende og smarte tekster som skildrer mørket under overflaten, som når han på «Spiderman» synger «Jeg er fortsatt suicidal, sånn annenhver dag/Jeg hadde tenkt til å ta meg sammen men det blir ikke i dag». På OverOslo viser han igjen hvor fin formidler han er i måten han balanserer alvor med humor og stille vokal slagkraft.

Cecinando på OverOslo.

Et solid band bak han utfyller lydbildet, men i likhet med artisten selv er det denne gangen ingen staffasje utenom det nødvendige. Flyten får skinne i forgrunnen av lydbildet sammen med den distinkte beaten, og bandet følger de fine tekstnyansene hans stemningslydig og understrekende.

Et par ganger snakker han fra scenen om hvordan det har vært merkelige år, men det kan like gjerne handle om pandemien som alle andre også snakker om. Men han snakker også om å kjenne på en viss uvirkelighetsfølelse, om å kjenne livet på en måte han ikke har kjent på lenge. Så velger han å synge i stedet, men han har i grunn sagt nok, og fansen foran scenen lar varmen bølge mot «Cez». Her er det ingen som mener han ikke har rett til å stå på en scene på grunn av det han har gjort. Eneste gangen ordet møbel blir ytret er i den nye låten «Kokt à la mode» fra den ferske EP-en «Samtidig», hvor han synger «Mere space, action, sex og blod/Scenetid for klovner uten scene/Virkeligheten griper meg om halsen/Rister meg som: «hey, hey, hallo»/Noe å møblere stillheten med/Nordic Mafia i baren på Robinet».

Cezinando på OverOslo

Men før vi kommer så langt på OverOslo har han åpnet med blant annet de beste kuttene fra «Et godt stup i et grunt vann», som hovedsettet i bunn og grunn bygger seg rundt. Her kommer «Spiderman» komplett med flammesprut fra scenen, her er «Hore og madonna» et tidlig høydepunkt, mens «Hollywood» får stemningen til å stige ytterligere. Den eventyrlige «Marionette» har mange fans, det samme har «Krokodilletårer» når vi kommer så langt, de fleste med virkningsfullt og animert visuelt følge projisert på bakteppet.

Cezinando på OverOslo

Blant de senere høydepunktene i settet, låter som faktisk holder folk tilbake selv om de begynner å bli engstelige for de voldsomme køene til shuttlebussene når mange tusen skal tilbake til byen, er «Adjø, farvel» fra «Samtidig». Dette er kanskje den nye EP-ens beste, mest melankolske og urolige låt, om et farvel vi etter denne kvelden i hvert fall ikke skal ta bokstavelig. Det er likevel en tekst ladet med trøbbel og tomrom, og den står som et nydelig og litt vondt eksempel på hans evne til å skrive tekster i førsteperson som kjennes ut som de vedkommer en hel verden. Som i «Kristoffer Robin», hvor han synger om hvordan han gjerne skulle hatt en hånd å holde i når han møter Elvis, men hvor han også har sånne smått geniale enlinjere som «Jeg et trappetroll som nøler på kanten».

Cezinando på OverOslo

På scenen er han selvsikkerheten selv, og sommeren 2022 er en ny Halloween hvis man måler den etter Cezinando. I stemningen rundt han er både mørke og svart humor, og han formidler det hele med mye kraft ispedd en liten dråpe vemod fra scenen. Han vinner publikum uten filter imellom. Like før natten senker seg bærer han fram sin mest kjente bønn, «Håper du har plass», en sang som nå også er innlemmet i den kommende norske filmen «Syk pike». Og svaret er selvsagt et unisont ja fra noen tusen på OverOslo også. Vi har plass.

Cezinando på OverOslo
Cezinando på OverOslo
Cezinando på OverOslo.

Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: