Nye takter

Gode venner og naboer

Friends & Neighbors imponerer igjen i sitt landskap av energisk og melodiøs frijazz.


Friends And Neighbors

The Earth Is #

Clean Feed

Det er gått ti år siden den svensk-norske kvintetten Friends & Neighbors debuterte med et hint av sekstitallets frijazzscene over seg, på albumet “No Beat Policy”. Ferske “The Earth Is #” er det femte i rekken fra en kvintett som bare er blitt bedre med årene, det fjerde på Clean Feed Records, en stødig portugisisk leverandør av frittgående kvalitetsjazz.

Det er på ingen måte ukjente navn i norsk samtidsjazz dette, det er fem musikere som du også finner i band som Gard Nilssen’s Acoustic Unity, Cortex, Paal Nilssen-Love Large Unit og Hanna Paulsberg Concept, for å nevne noen. Vi snakker Oscar Grönberg (piano), André Roligheten (tenorsaksofon/bassklarinett/fløyte), Thomas Johansson (trompet), Tollef Østvang (trommer) og Jon Rune Strøm (bass).

De beveger seg i et landskap av energisk melodiøs frijazz, med ekko av storheter som Ornette Coleman og Pharoah Sander, de er på ingen måte alene i dette landskapet, men er en av de ypperste representantene for det på den norske jazzscenen i dag. At de har valgt bandnavn etter et album av Coleman, som ble spilt inn på et loft i SoHo i New York i 1970, sier noe om arven de lener seg på, ikke minst noe om tilnærmingen til musikken. Hos Friends & Neighbours er denne arven bare én av bærebjelkene i det musikalske byggverket de har reist siden debuten i 2011.

Kvintetten åpner forsiktig, med Grönberg og Roligheten (på fløyte) i fri passiar, før resten av bandet kommer smygende og pakker lytteren inn i en ballade av det frittgående slaget. De beveger seg lekent mellom slike neddempede øyeblikk og mer hardtslënde frijazz, på låter som “Untitled” og tittelsporet “The Earth Is #”, slik de også beveger seg lekent mellom det mer faste og det fri, det er dynamisk og heftig. Avsluttende “Joseph” – et høydepunkt på albumet – er et godt eksempel på hvor lekent de beveger seg mellom de ulike uttrykkene, fra en nydelig balladeåpning til dampende groove. Det er et overbevisende punktum fra et suverent kollektiv.

Bandets forrige album, “What’s Next?” fra 2018, kom inn på vår liste over de beste norske jazzutgivelsene det året. At årets album er kanskje enda bedre, sier egentlig sitt.

Friends And Neighbours: “The Earth Is #”

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: