Nye takter

Plateanmeldelse: No. 4 med Barokkanerne: «God jul igjen»: Gjør sangene elegant aktuelle

Gruppa No. 4 har spilt inn de gamle julesangene sine om igjen, sammen med musikerne fra Barokkanerne. Det høres ut som det mest tidsriktige julealbumet vi kunne ønske oss.

Dagsavisen anmelder

5

No. 4

«God jul igjen»

Samkjørt

Første gang vi ble kjent med No. 4 var da de ga ut sin første julesingel i 2014. «Hvis det var meg» var en dempet og medfølende tanke om ensomhet i jula, en påminnelse om at det man forbinder med høytiden ikke er for alle. Det kan være verdt å minne om dette om igjen nå.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

###

Året etter fikk No. 4 et større gjennombrudd, og har fortsatt å lage julesingler hvert år. Nå er de samlet på et nytt album, spilt inn på nytt med Barokkanerne, et tidligmusikk-ensemble som, og dette høres nesten selvmotsigende ut, er med på å gi sangene en ny og aktuell vri. De velkjente, betryggende harmoniene til de tre i No. 4 passer utmerket sammen med Barrokanerne. Musikken høres ut som et juleeventyr i seg selv.

Les også: Plateanmeldelse: Åshild Vetrhus: «Frå høge himmel»: Byr på beksvarte salmer og skjønnhet

Albumet er spilt på gamle Deichmans bibliotek, som var i ferd med å tømmes, ei uke før landet stengte i mars. At sangene åtte måneder senere skulle høres ut som helt nye beretninger om tida vi er inne må være mer enn bare et sammentreff. Det handler igjen om universelle sannheter.

I en spesiell førjulstid høres det nemlig ut som mange av sangene er laget for anledningen. Albumet begynner med «Hold meg nå». En drøm om tryggheten fra en barndoms jul, der alt blir tatt hånd om, og alt som minner om hverdagslige bekymringer er borte. Det kan høres ut som den betyr litt ekstra for sangeren Emilie Christensen i år.

«Sonja» gir selvfølgelig «Reisen til julestjernen»-assosiasjoner, den høres ut som forelegget for en julekalender på TV, der «alt går bra, som i alle eventyr». Spesielt fin å høre igjen i år, altså.

Fjorårets sesongsang «Et nytt år» er ikke tatt med her. Som kompensasjon har de hentet fram «Salen så helt annerledes ut», som ikke har et eksplisitt juletema, men som kommer tilbake til dette med tradisjon og trygghet, og i tillegg blir en aktualisert hyllest til den hardt plagede hjembyen deres: «Dette er en annen by nå/For Oslo så helt annerledes ut i går». Gatene er kanskje folketomme, men jul er det likevel.

Les også: Plateanmeldelse: Girl In Red: «Two Queens In A King Sized Bed»: Har laget årets fineste nye julesang

Likevel er det «Vi blir hjemme» som blir 2020-sangen foran alle andre. Hyllesten til å holde seg inne var nok skrevet for mer lystbetont isolasjon, men kan godt få være med på å gjøre det beste ut av situasjonen. «Vi blir hjemme/Det er jul igjen om et år», synger de, og sangen forsterkes av effektfull riffing fra Barokkanerne.

Jeg ser tilbake på coveret på singelen «God jul igjen» fra 2015, med en tettpakket juletrefest som hadde vært helt uaktuell i år. Kontrastene i juleprosjektet til No. 4 vises i denne sangen, full av glede og barnlig lyst.

Tekstlinjene «Synes du jula ikke er så grei/Kan litt smør og salt og sukker/Ordne alt i en fei» kan for voksne høres ut som den er ironisk ment, men det hjelper virkelig på humøret. Det eneste som mangler på albumet av samme navn er en ny sang som holder tradisjonen ved like. Dette går det fint an å glemme, så lenge sangene høres så elegant aktuelle ut som her.

Les også: No. 4 er blitt et av Oslos største band