Nye takter

Plateanmeldelse: Odin Staveland: «Sillajass»: Sterkt, tøft og helt annerledes fra folkekjær favoritt

Når Odin Staveland fra Vamp gir ut soloalbum er det noe helt annet enn det vi er vant til fra et av Norges mest folkekjære band.

Dagsavisen anmelder

5

Odin Staveland

«Sillajass»

TBC

Odin Staveland har etter 15 år hevet seg over å være «den nye» i Vamp, og har en beundringsverdig vilje til å gå egne veier på egen hånd. Det var nok han som tok gruppa i en beundringsverdig ny retning med albumet «Populas», et godt stykke unna «Liten fuggel». Han signaliserte også vilje til annerledes tenkning på sitt første soloalbum, «Mellom husene», i 2015. Det nye tar det enda lenger.

###

Tittelen «Sillajass» kommer av at albumet begynte som et bestillingsverk til Sildajazz i hjembyen Haugesund i fjor. Tekstene er frilynt, hard beatpoesi. Jazzen kommer mer inn som viljen til å eksperimentere enn som ren tradisjon. Selv kaller han «sillajazz» en oppdiktet sjanger med lokale særtrekk, både musikalsk og poetisk. Jeg leker meg med tanken på å høre bakgrunnssporene med det utmerkede bandet her som en utgivelse på Haugesund-selskapet Hubro. Det høres i alle fall ikke ut som noe annet jeg kan komme på. Igjen så åpen klasse som det går an.

Og likevel kunne den allerede utgitte singelen «Blå øyner» vært en hit i et parallelt univers, eller bare i ei tid da hits kunne være så eksentriske som de ville. Dobbel-LPen har sporene i en annen rekkefølge strømmetjenestene, som for å understreke musikkens frie karakter. Alt dette er ganske dristig og tøft!