Nye takter

– Føler meg sterkere enn før

Stine Andreassen er vokalist og gitarist i americana- og popbandet The Northern Belle. Nå blomstrer det – selv om hun har kjent på mye usikkerhet underveis, røper hun.

1 av 2

– Du er aktuell med?

– Neste måned, den 28. august, kommer det et helt nytt album kalt «We Wither, We Bloom». I juni slapp vi tredjesingelen «Late Bloomer».

– Hvor har du hentet idé og inspirasjon til denne musikken?

– Størsteparten av dette albumet ble skrevet i countryens mekka, Nashville, der jeg var i tre måneder. Det var en drøm! Ideen for platen var å tørre å skrive mer personlig og ta tak i saker som betyr veldig mye for meg. Jeg måtte jobbe meg igjennom en del usikkerhet før jeg klarte å skrive dette albumet.

– Ikke god nok

– Jeg har kjent på det å ikke være god nok, for gammel til å ikke ha en fast, «vanlig» jobb, blitt satt i bås fordi jeg er kvinne, kjent på at jeg burde ha fått barn allerede og at klokken tikker. Jeg har ødelagt vennskap og fått nye vennskap. Men jeg sitter igjen med en følelse av å være sterkere enn før fordi jeg har turt å skrive om disse tingene som gjør vondt.

– Fortell kort hva det er vi får når vi lytter til musikken din? Er den for å underholde – eller har du også noe på hjertet du vil formidle?

– Jeg tror den spiller på alle hjertestrengene. Det er i alle fall det jeg håper på.

– Hva er det fineste noen kan si om denne nye utgivelsen?

– Det har allerede blitt sagt, tror jeg: En som jobber med PR for oss i USA sa at hun fikk veldige positive Fleetwood Mac-vibber av musikken. Da ble jeg helt slått i bakken! Jeg elsker Fleetwood Mac og ikke minst Stevie Nicks. Jeg blir også spesielt glad når folk tar seg tid til å lytte til tekstene og det skaper en samtale. Også er det utrolig vakkert hvis noen får noe ut av låtene. At det kan hjelpe på en eller annen måte eller at det kan bringe fram minner fra deres eget liv.

–Ikke begrenset til sjanger

– Noe jeg elsker er at folk deler musikken vår, legger låtene til spillelister de selv har laget, eller tar bilde av at vinylplaten som ligger og spinner på spilleren. Det varmer veldig. Det hadde vært gøy om musikken traff flere enn bare dem som liker country og americana. Musikk er jo ikke begrenset til sjanger. Treffer det, så treffer det. Det er jo et universelt språk som snakker til folk uavhengig av nasjonalitet og tro.

– Hvordan ser sommeren din ut?

– Vi hadde i utgangspunktet tenkt å spille masse, men alt ble jo avlyst. Så nå tar vi faktisk litt fri i fellesferien før albumslipp. Vi måtte også trykke på resetknappen og finne andre måter å få musikken vår ut i verden, og har tatt oss tid til å spille inn musikkvideoer, skrive nye låter og planlegge masse gøy til høsten og i 2021.

Mindre alene

– Hvor viktig har det vært, og er, å dele musikk – først virtuelt og nå i små formater – i en tid uten festivaler og større arrangementer?

– Jeg tror det er ekstremt viktig! Musikk er et utrolig sterkt virkemiddel. Det kan løfte humøret og den kan presse fram tårer du ikke viste at du trengte å få ut. Musikk og kunst inspirer, provoserer og skaper en samtale. Og noen ganger trenger man bare en låt som gjør det enklere å puste. En som fjerner bekymringene i noen få minutter. Streamingkonsertene har gjort at jeg har følt meg mindre alene og de har faktisk hjulpet ekstremt mye. Jeg tror de har vært veldig viktige. I tillegg ser man at folk som normalt ikke kommer seg ut døren får delta og komme på konsert. Men når alt det er sagt så gleder jeg meg til å spille for folk igjen. Det er en så stor del av det å være artist.

– Musikkbransjen sliter i disse koronatider, er du bekymret – også for dine egne fremtidsutsikter?

– Ja, jeg er jo det. Jeg er ekstra bekymret for at vi ikke har plasser å spille på når alt åpner seg opp igjen, for eksempel de mindre, intime barene som ikke kan tilpasse seg alle reglene. De som har vært der i alle år med vegger fylt av historie. Jeg er bekymret for festivalsommeren 2021, fordi det er så mange som ønsker å spille. Det kan jo bli et mettet marked. Dessverre er nok realiteten at ikke alle klarer seg. Men jeg skal prøve å være optimist. Jeg må tro at det går bra. Hvis ikke blir det for mørkt. Jeg tror at bandet skal klare seg, så det bekymrer meg heldigvis ikke. Men jeg tror at ting vil bli annerledes framover.

Hva hører du selv på akkurat nå? Hører du på andre ting når det er sommer og sol?

– Akkurat nå går platene til Waxahatchee, Hazel English, Laura Marling, Dagny og Israel Nash på repeat. I tillegg digger jeg de nye singlene til Courtney Marie Andrews, Margo Price, Khruangbin, Pheobe Bridgers, Bedouine, Whitney, Malin Pettersen og Jonas Alaska.(NTB)