Nye takter

Millie Small, kjent fra My Boy Lollipop, er død

Millie Small døde tirsdag, 73 år gammel. Hun huskes fra «My Boy Lollipop», en sang som både var usannsynlig fengende, og veldig viktig.

Bilde 1 av 2

Millie Small var bare 15 da hun ga ut sine første plater hjemme på Jamaica. Hun ble tatt med til London av Chris Blackwell, som hadde startet plateselskapet Island for å gi ut musikk fra Jamaica i Storbritannia. I 1964 fikk Millie en stor hit med «My Boy Lollipop» – en sånn sang som overlever alle generasjoner. Ufattelig fengende, enkel og genial på samme tid.

Millie Smalls suksess markerte to popkulturelle milepæler. «My Boy Lollipop» ble den første allment kjente sangen fra jamaicansk bluebeat, også kjent som ska, og var for de fleste det første møtet med musikk fra Jamaica. I tillegg ble singelen den første bestselgeren til Island Records. Riktignok lisensiert til større selskaper på grunn av det store potensialet, men utgivelsen la et solid grunnlag for det som skulle bli et av verdens mest suksessrike selskap i årene som fulgte. Ikke minst med tanke på reggaemusikkens utvikling, men også innen den nye rocken fra slutten av 60-tallet og framover.

Likevel ble det med denne ene hiten fra Millie. Hun fortsatte å gi ut plater, og har en singel til med en viss signifikans: I 1970 overtalte Island henne til å spille inn en sang av en ung låtskriver de også hadde kontrakt med: Nick Drake. Slik fikk i hvert fall noen høre hans «Mayfair», som ikke kom ut med ham selv før i 1987, 13 år etter hans død. På den andre siden av denne singelen var «Enoch Power», et dårlig skjult angrep på den høyreekstreme engelske politikeren Enoch Powell, forkledd som en jublende feiring av det fargerike fellesskapet i England som musikken hennes symboliserte.

«My Boy Lollipop» nådde 2. plass på Arbeiderbladets Oslo Top Twenty forsommeren i 1964, bare holdt tilbake av «I Love You Because» med Jim Reeves, som var en sang for en helt annen generasjon. Millie konkurrerte faktisk på listene med Wenche Myhres «La meg være ung», en sang av samme kaliber, fra to 17-åringer med den samme ungdommelige entusiasmen.

Året etter sendte NRK programmet «Millie fra Jamaica». Det var kanskje det eneste programmet med popmusikk på TV det året, og sånt husket man en stund. Millie gjorde flere suksessrike opptredener fra sør til nord i Norge årene etterpå. Noen ganger akkompagnert av The Vanguards, som var en av Norges mest populære grupper på denne tida. Et sjarmerende klipp fra øvingslokalet ligger i NRK-arkivet. Det kom 3.000 for å høre dem på i folkeparken Ådalsbruk på Hedmark.

Mer fra Dagsavisen