Nye takter

La musikklivet leve

Musikklivet står plutselig midt i sin verste krise noen gang. Alle må gjøre sitt for at det fortsatt står til liv når dørene åpner igjen.

– Det er nok at platesalget er borte. Når konsertene også forsvinner for artistene, da er vi helt i bånn. Det er helt jævlig, vi vet jo ikke hva som skjer, sa Jonas Fjeld her i avisa tirsdag. To dager etter vet vi hva mer om hva som skjer. At dører er stengt. Alle konserter avlyst i overskuelig framtid. Musikerne vet ikke når de kan tjene penger igjen.

Ingen hadde trodd at dette skulle gå så galt. Det er bare to uker siden vi var på Bylarm, og rapporterte at virusfrykten heldigvis ikke la noen demper på stemningen i tett befolkede konsertsaler. Jeg vet ikke hvor mange jeg håndhilste på i løpet de dagene. Jeg håper bare at alle fortsatt har det bra.

Fort begynte det å bli verre. Nå ble det slutt på de store arenakonsertene med tusenvis av tilhørere. Bryan Adams måtte avlyse, først i Stavanger, kort etter i Oslo. Fortsatt ble ikke dette tatt så alvorlig. Noen kulturmennesker kunne alltids more seg offentlig med at det kom noe godt ut av viruset, når konserter med Bryan Adams ble avlyst.

Les også: Parkteatret scene fortviler: Mener myndighetenes råd har vært tvetydige (DA+)

Jazzmusikere konstaterte med et ironisk sukk at dette i alle fall ikke ble et problem for dem, fordi det sjelden kommer mange på jazzkonserter uansett. Nå er disse konsertene også stengt. Vi kan godt forstå forvirringen på Rockefeller, der de forsøkte å oppfylle foreløpige retningslinjer for publikumsbegrensninger med å dele en konsert med Frida Ånnevik i to. Heller ikke den ble det noe av til slutt. Nå er så godt som alt som skulle skje i kulturlivet i nærmeste framtid avlyst eller utsatt.

Musikklivet har aldri opplevd noe lignende. Det har kanskje vært redusert aktivitet i noen dager etter store tragedier, men aldri sånn at hele feltet har vært stengt i ukevis. Det er nå vi skal føle på hvor godt vi har hatt det. I Oslo arrangeres det 3.000 konserter hvert år, med stort og smått i skjønn forening. Men publikum klarer seg alltids uten å gå på konserter i et par uker. Det er verre for musikerne som er avhengig av spillejobber for å tjene til det daglige brød.

Vossajazz kunngjør at det blir ekstra stille i starten av påsken i år. For de festivalene som går av stabelen i sommermånedene er det fortsatt et håp. Hvis situasjonen skulle vedvare utover våren begynner det å bli vanskelig for disse også. Festivalsesongen er blitt en svært viktig inntektskilde for et stort sjikt norske artister. Hvis sommeren også forsvinner blir det enda tyngre å overleve for musikerne. Festivaler kan ikke bare utsettes, slik som vanlige konserter. Amerikanske Coachella er så stor at de kan be alle verdens store stjerner komme tilbake om et halvt år, men det går ikke for mindre aktører i Norge.

Les også: – Turnerende norske artister har ingen utsikt til konsertinntekter

Regjeringens tiltak om utsetting av betaling av formuesskatt for bedrifter hjelper ikke stort for denne delen av samfunnslivet. Kulturminister Abid Raja har signalisert at tiltak for kulturfeltet blir presentert fredag. Det antydes «statlig dekning av arbeidsgiverperioden på 15 dager ved permittering på to dagers varsel». Sikkert vel og bra for arrangører til å begynne med, men det høres heller ikke ut som noe artister vil nyte godt av. Jeg skal ikke være så kjepphøy som å si at jeg har konkrete forslag til ordninger der frilansmusikere kompenseres for bortfallet av inntekter. Men hvis kulturlivet regnes som viktig for denne regjeringen må betydelige midler på bordet.

Tord Gustavsen skulle spilt på Nasjonal Jazzscene lørdag. Konserten er avlyst. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Tord Gustavsen skulle spilt på Nasjonal Jazzscene lørdag. Konserten er avlyst. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

For de fleste av oss handler den oppståtte situasjonen først og fremst om bekymringen for å bli smittet av viruset. For mange er det i tillegg blitt en bekymring om å opprettholde inntektsgrunnlaget. Vi har allerede sett publikummere som oppfordrer andre til å ikke kreve pengene tilbake for forhåndskjøpte billetter. Musikere takker for slike sympatierklæringer. Men det er ikke nok. Den offentlige nødhjelpen til kulturlivet må være massiv. Konserter og andre arrangementer blir avlyst til fellesskapets beste. Selv de som aldri går på konserter har godt av at konserter blir avlyst, som et tiltak for smittevernet. Da må også fellesskapet være villig til å gi tilbake til de som tar de økonomiske tapene.

Mer fra Dagsavisen