Nye takter

Anmeldelse: Silja Sol: «På ekte»: En ny Sol-oppgang

Silja Sol har vært på turné som tangentspiller med Aurora de siste årene, men er endelig her med et etterlengtet fjerde album.

Dagsavisen anmelder

5

Silja Sol

«På ekte»

Act

Silja Dyngeland ble bedre kjent som Silja Sol da hun ga ut sitt første album i 2015, og har vært en av de fineste nye stemmene i norsk popmusikk siden. De siste årene har det vært lite nytt å høre fra henne, siden hun har prioritert jobben som tangentspiller for Aurora, med konserter verden rundt. Det er raust å sette sin egen karriere på vent på denne måten, men det har sikkert også medført sceneopplevelser som en artist som synger på norsk ikke kan forvente på egen hånd. Forresten har vi sett filmsnutter av Silja Sol som synger sine norske sanger for et stort publikum i Brasil, som tok godt mot henne som oppvarmingsartist.

Les også: Silja Sol - det første intervjuet

For fem år siden var det første albumet, «På hjertet», nominert til Spellemannprisen i viseklassen. Musikken ble fort mer storslått og pågående. Øyakonserten i 2015 (ligger på YouTube) er et høydepunkt i nyere rockhistorie, der hun sammen med bandet sitt jammer seg inn i en egen sone i «Drømmer».

Til å begynne med var dette altså gitardrevet musikk. Det er rart å tenke tilbake på når vi hører det nye albumet til Silja Sol. Som forrige gang med «Ni liv», er det en større, elektronisk lyd som står på programmet. Bli ikke forvirret av at «Ni liv» vant en Spellemannpris i den snodige indieklassen. Dette er pop!

Les også: John Olav Nilsen tilbake i godt slag

Sangene er igjen laget sammen med Fredrik Vogsborg, gitarist i bandet hennes i mange år, og ellers kjent fra grupper som Casiokids og Megaphonic Thrift. De har et stort og spennende lydbilde, selv om vi godt kan tenke oss sangene framført omtrent som før, i en helt annen virkelighet. Silja Sol synger sanger som kan klare seg i alle slags omgivelser. «Hultertilbult» begynner for eksempel med en av de typiske gitarintroene vi husker fra før, men fortsetter i bankende hip hop-aktige omgivelser. En av mange uimotståelige låter på dette albumet.

Igjen er Silja Sol flink til å bruke ordene slik at de får større betydning enn selve innholdet i tekstene. Det sitter som støpt sammen med musikken, men en klar diksjon som forsterker de fengende melodiene. Høydepunktet kommer et stykke ut på albumet, med «Løgneren», som også sto fram på Bylarm-konserten forleden. En storslått popstund, litt sånn 80-talls Hi-NRG-disco. Tenk «This Time I Know It’s For Real» med Donna Summer. Vi hadde vel ikke ventet at Silja Sol skulle ende der. Litt før på albumet har vi hørt noe lignende i «Frodig», som blir Silja Sols New Order-nummer. Uten sammenligning for øvrig.

Les også: Mange vinnere på Bylarm 2020

Silja Sol har antydet at det ikke kommer til å ta over to år til neste album. Når det engang kommer burde hun være popstjerne på egen hånd etter dette.