Nye takter

Trompetisten Finn Eriksen er død

MINNEORD: Finn Eriksen er død, 82 år gammel. Bare The Beatles forhindret ham fra å ha en nr. 1-hit i 1965.

Finn Eriksen, her i 1990. Foto: Knut Falch/NTB Scanpix

Vi har mistet mange store skikkelser i norsk musikk de siste ukene. Finn Eriksen var popstjerne på midten av 60-tallet.

Høsten 1965 var det bare «Help» med The Beatles som holdt hans «Lappland» unna førsteplassen på singellista i Norge.

Etterpå kom den mye finere «Exodus Song», som var en av de første singelplatene jeg følte at jeg bare måtte ha.

Les også: Alf Cranner var visens beste venn

«Exodus Song» var en hit langt inn i 1966. På de første «Ti i skuddet»-listene i 1966 lå evige klassikere som «It’s My Life» med The Animals, «Turn Turn Turn» med The Byrds og «All Over The World» med Francoise Hardy, men min aller største favoritt i mine første uker med Ti i skuddet var «Exodus Song».

Les også: Tenk om det hadde vært  Bylarm i 1968

Finn Eriksen spilte fast i Kjell Karlsens Orkester. Han fortalte at de ble beskyldt for å spille kommersmusikk da de begynte å blande pop og rock inn i jazzen.

Orkesteret var over alt i radio- og TV-programmer i 60-årene. De sto også for kjenningsmelodien til radioprogrammet Ti i skuddet, «Hey listen», slik at Eriksens trompet toppet en av de låtene vi hørte igjen og igjen, år etter år.

Les også: Kjell Karlsen jazzer opp Grieg

Da jeg oppdaget at Finn Eriksen og Odd Børre opptrådte sammen igjen på Aker Brygge i 1993 dro jeg ned for å høre litt om den store fortida. Nå spilte de variert underholdningsmusikk, med utgangspunkt i jazzen.

– Jeg må alltid spille «Lappland». Jeg var veldig lei av den en periode, men nå har det gått over, fortalte Eriksen.

– Vi hadde stjernestatus på 60-tallet. Vi spilte for tusenvis av mennesker som forsøkte å dra oss ned av scenen. Det var trivelig å spille på kryss og tvers i Norge og Sverige. Vi hadde det gøy. Men etter sju år med Kjell Karlsens Orkester, og fire til på veien med eget band etterpå, hadde jeg fått nok.

Finn Eriksen slo seg til å ro med å spille fast på Oslo Nye Teater, men fortsatte å gi ut nye plater med ujevne mellomrom. Han skal også ha vært med på rundt 1.000 innspillinger som studiomusiker.