Nye takter

Isah «vant» Bylarm 2020

Isah fra Stavanger ble kåret til Bylarms offisielle stjerneskudd for 2020. Festivalen var full av andre kommende stjerner også

Bilde 1 av 4

I en tid der berøringsangst er dagens orden er det godt å se folk komme sammen i hopetall i mer eller mindre trange lokaler, med kjærlighet til den nye musikken i koronaens tid. «Ka skjer! Det her er någe av det kuleste», ropte Kaleb Isaac Ghebreiesus, etter hvert mye bedre kjent som Isah, under sin fullsatte konsert på Sentrum Scene lørdag kveld. Og ennå var det en time igjen til han skulle bli kåret til en slags offisiell vinner av Bylarm 2020, og få en halv million kroner med på ferden videre.

Det er akkurat et år siden Isah ble kjent for et større publikum, da Karpe tok ham med på «Sas pluss/SAS pussy»-albumet sitt. På Sentrum Scene fyller han fint en egen halvtime med låter som er store nok hits til at folk kjenner dem igjen. Og selv om ikke alle som er til stede er kjernefans, så er det stor stemning og godt trøkk i sangen fra salen også. Isah har foreløpig et sparsommelig show til å være på en så stor scene, all musikken rundt ham er i boks, men til slutt kommer Dutty Dior inn slik at de to kan gjøre publikumsfavoritten «Hallo» sammen igjen. Isah ser ut som han er klar for disse store salene nå, med enda større suksess når hele publikum er i målgruppa. Spellemannprisen neste!

En ting til som ikke kan gjentas for ofte i denne sammenhengen: Det er påtakelig hvor mye rapperne og sangerne i dette sjiktet vinner på å uttrykke seg på norsk, et språk som er nesten fraværende på Bylarm ellers. Det er hip hop-segmentet de mest folkekjære nye artistene kommer fra for tida. Det kunne være noe å tenke på for artister i andre sjangere som kjemper for det samme store gjennomslaget.

Etter å ha fråtset i helt nye navn den første kvelden på Bylarm, må det være lov å roe ned tempoet og hygge seg med noen litt mer kjente artister etter hvert. Sånne som også har sanger som vi kjenner fra før. Signe Marie Rustad ga ut et av fjorårets beste norske album med «When Words Flew Freely». I de flotte omgivelsene i Kulturkirken Jakob kommer den emosjonelle countryrocken hennes virkelig til sin rett, med et sympatisk band som lar sangeren være i sentrum i det store lydbildet. Men nå for noe helt, helt annet:

Magnus August Høiby, bedre kjent om Cashmere Cat, er en DJ av verdensformat. Han fyller også Sentrum Scene til trengsel. Settet hans bruker det nye albumet «Princess Catgirl» som utgangspunkt, men sprites fort opp med Cindy Laupers «Girls Just Want to Have Fun». Han gir heldigvis god plass til variasjoner over sin egen genistrek «9 (After Coachella)». Men denne katta frir ikke til dansegulvet, han er ikke en sånn DJ som skal skru stemningen opp stadig nye hakk, men slår heller plutselig over i strenge, eksperimentelle tendenser. Jeg tenker han er i ferd med å gi seg med «Quit» som han lagde til Ariana Grande, men går fort over den oppsatte tida, og vi er allerede i ferd med å miste den første sangen i settet til Silja Sol over gata på Rockefeller.

For fem år siden var Silja Sol vår store nye Bylarm-favoritt. Karrieren tok fart, hun kom med tre album i rask rekkefølge, men gikk tilbake til bijobben med å reise verden rundt som tangentspiller for Aurora. Nå er hun tilbake for seg selv. Med stadig mer danseorientert musikk, som får god respons på Rockefeller. Aurora står selv i første rekke foran scenen og følger med. Det nye materialet fra neste ukes nye album får god plass. Den fengende «Løgneren» er nesten sånn 80-talls hi-NRG-disko, og også gamle favoritter som «Ni liv» og «Dyrene» får nytt liv i dette formatet.

Bylarm 2020 slutter med henne som vi gledet oss mest til å høre. Charlotte Dos Santos går på scenen klokka ett om natta, men det er fortsatt mye folk i Kulturkirken Jakob. Aldri har vi vært i kirka så tidlig en søndag, der den lovende amerikanske soulsangeren Baby Rose har forberedt grunnen med beslektet soulmusikk. Charlotte Dos Santos er fortsatt litt mer i jazzområdet, hun synger helt utsøkt, og bandet spiller bare litt for høyt til at opplevelsen skal være helt perfekt. Hun er enda en verdig vinner av Bylarm 2020.

Da var det vel bare én ting som manglet på et Bylarm av gammel, godt klassisk format. Nemlig at snøen skulle begynne å lave ned, og gjøre det nærmest uframkommelig i gatene mellom de 18 spillestedene. Alltid en attraksjon i seg selv for utenlandske gjester, som har reist til Oslo i sine kuleste sko, og virkelig får noe å melde hjem om. La det snø, la det snø, la det snø, musikken spiller videre uansett.

Nyeste fra Dagsavisen.no: