Nye takter

Trygve Skaug. Anmeldelse album og dikt: Dobbel suksess

Trygve Skaug er sangeren som ble enda mer kjent som poet. Nå kommer nytt album og ny diktsamling samtidig.

Dagsavisen anmelder

5

Trygve Skaug

«Sanger du skal få når jeg våkner»

Grammofon

DIKT

Trygve Skaug

«Ikke slipp»

Cappelen Damm

Det er ti år siden Trygve Skaug slo igjennom med gruppa StMorritz, som ble radiofavoritter med «Prøve meg igjen» fra det første albumet, og «Herfra ser jeg stjerner» fra det andre. Siden har han vært soloartist, med en forlengelse av den samme visepopen, med tre album bak seg, som har ført ham fram til to fulle hus i Operaen til våren.

###

I 2013 begynte Skaug å gi ut diktsamlinger. Han publiserte i tillegg dikt på Instagram (over 100.000 følgere nå), fikk stadig større oppmerksomhet for disse, og er blitt en bestselger blant poeter. Når han nå gir ut albumet «Sanger du skal få når jeg våkner» og diktsamlingen «Ikke slipp» samtidig, ser det ut som en begivenhet.

I diktene sine bruker Trygve Skaug enkle, men effektive vendinger for å sette ord på store følelser.

Vi vet ikke hvor vi skal

men vi går dit

så fort vi bare klarer

Dette er jo hele verdens tilstand på tre korte linjer, og et eksempel på Skaugs stil: Kort og presis, men likevel med mye mellom linjene – til og med i det ene diktet som bare er ei linje.

Her er små pussigheter og stort alvor om hverandre. De fleste diktene handler om å være helt og holdent oppslukt av en annen person, med uforbeholden tillit, enten det er den ene eller den andre som har det best eller verst i øyeblikket. Varme kjærlighetserklæringer, om gode og vonde dager. «Hadde jeg ikke deg/Hadde jeg ikke sjans», for å sitere samlingen på sitt mest typiske. Her er til og med et lite dikt som kan leses som en oppfølger til «Herfra ser jeg stjerner». Han serverer også noen sterke politiske stikk, som bryter opp stemningen, men likevel føles som nødvendige konkretiseringer av tidsånden.

###

Responsen på fjorårets diktsamling for ungdom, «Følg med nå», antyder at Trygve Skaug muligens er mer i takt med tida enn mange yngre popstjerner. Men som sanger og låtskriver lager han voksen, velprodusert visepop. Albumet begynner så delikat som mulig med «I bane rundt oss sjøl». En nydelig pianodrevet sang, med en spørrende tone som staker ut kursen for det som kommer: «Ingen som veit hvor vi er/og ingen som aner hvorfor vi er her».

Flere av sangene vekker nysgjerrigheten, uten å gi klare svar. «Trenger en venn» begynner med «Så smeller det igjen/Et sted like ved/Jeg tror det er fjerde gangen i år/Og hele byen sitter skremt.» Hvor smeller det? Dette får vi ikke vite, det blir overlatt til fantasien. «Sola over Moria» kan godt være en sang fra flyktningleiren, med bursdagssangen som ramme, og en tydelig undertone av sorg. Bare julesangen «Et lite minutt» gir en følelse av å være litt uaktuell, men dette kan vel rette seg med tid og stunder.

Les portrettet: Insta-poeten Trygve Skaug: – Jeg skriver til dem som trenger det, og alle oss som er igjen (Dagsvaisen+)

De lange sangtekstene er mindre poengterte enn den presise poesien, men sånn er som oftest poplyrikk. Sammen med den følelsesladede musikken til Skaug høres det helt fint ut. Ja, det låter veldig pent av denne plata. Kanskje hadde Skaug fått oss til å høre enda bedre etter om det hadde strittet litt imot i arrangementene av og til?

«Sanger du skal få når jeg våkner» slutter med «Det går over», en litt dempet versjon av en sang fra forgjengeren «Sanger du skal få når jeg dør». En sang som kanskje sammenfatter hele budskapet hans, både i boka og på plate, om å holde ut litt til, og vente på en ny og lysere dag.

Spiller bl.a. i Stavanger Konserthus 12. mars, Drammens Teater 26. mars, Den Norske Opera 29. mars.