Nye takter

Bing Crosbys «White Christmas» for alltid

Klimaendringene kommer bare til å gjøre «White Christmas» til en enda fjernere drøm i framtida. I år kommer den igjen i symfonisk utgave.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 4

Bing Crosbys «White Christmas» skal være en av tidenes mest populære plater. Det sies at sangen har solgt 100 millioner eksemplar, halvparten av dem på singel eller fordums «steinkaker».

Vi må alltid være skeptiske til rapporter om hvor mange millioner eksemplar plater har solgt i ei tid lenge før slike tall ble ordentlig registrert, men vi kan trygt slå fast at «White Christmas» har vært mye spilt. En ny orkesterversjon gir den ny aktualitet jula 2019.

«White Christmas» med Bing Crosby ble først framført i radioprogrammet hans i 1941, og ble først gitt ut sommeren 1942, i et platealbum i ordets opprinnelige form, en samling 78-plater fra filmen «Holiday Inn».

Sangen var ikke ment som en stor satsing, men at den var nr. 1 i 11 uker i USA sier mye om hvor godt de satte fantasien i sving.

Sangen skal ha blitt spesielt populær blant amerikanske soldater i utlandet under 2. verdenskrig, og Crosby var flere ganger i Europa for å holde moralen oppe blant amerikanske soldater. Sangen gikk til topps igjen 1945 og 1947. Da hadde Bing Crosby vært nødt til å spille den inn om igjen, fordi den opprinnelige matrisen var utslitt etter alle nypressingene.

Bing Crosby synger julesanger sammen med familien i en fjern fortid. Foto: Universal Music

Bing Crosby synger julesanger sammen med familien i en fjern fortid. Foto: Universal Music

«White Christmas» ble skrevet av Irving Berlin, og framføres som et lengselsfullt ønske om en hvit jul, slik sangeren husker den. «May all your Christmases be white» synges det til slutt, et ønske som blir desto vanskeligere å få oppfylt nå som vinterne blir mildere og varmere.

Irving Berlin var jøde, og feiret sannsynligvis ikke jul selv. Den er en ikke-religiøs julesang, et eksempel på at det går an å forholde seg til julefeiringen uten et kristent budskap, uten tradisjonene som noen bruker som symbol på å fremme kulturelle forskjeller.

Et spesielt trekk med «White Christmas» er at den er skrevet med et første vers som nesten aldri blir sunget. Dette handler om å være i Beverly Hills i Los Angeles, i skinnende sol, med grønt gress og palmesus, og likevel lengte nordover.

Dette verset tar kanskje bort litt av den reneste, hviteste julestemningen. Men det er med i enkelte kjente framførelser av sangen. Først og fremst framført av Darlene Love på Phil Spectors julealbum «A Christmas Gift To You», som et resitert mellomstikk. Det er også med i versjonen til The Carpenters, Neil Diamond, og på en av denne spaltens absolutte favorittjuleplater, Linda Ronstadts «A Merry Little Christmas».

Hvor mange andre enn Bing Crosby som har spilt inn «White Christmas» er også et tall det er vanskelig å forholde seg til. Frank Sinatra tok den inn på listene allerede i 1945.

Den var også med på «Elvis’ Christmas Album» i 1957. Men denne innspillingen vakte anstøt hos Irving Berlin, som kalte versjonen «en profan parodi på en avholdt julesang». Han satte kontoret sitt på saken, de ringte rundt til alle radiostasjoner å be dem om å ikke spille verken denne, eller noen andre sanger fra albumet. Uten hell. Albumet solgte millioner.

Det er vanskelig å høre noe provoserende over «White Christmas» med Elvis. Han har en slags lett jazzfrasering i framførelsen, men den er så smektende og respektfull som det går an, og koret i bakgrunnen er nesten over toppen familievennlig. Oppstusset var nok heller et symptom på en fiendtlig innstilling til den nye musikken, som var i ferd med å ødelegge hele den gamle ordenen.

I 2019 kommer «White Christmas» med Bing Crosby ut i enda en ny versjon, med orkestrert pålegg av London Symphony Orchestra. På albumet «Bing At Christmas» er samme metode brukt på en rekke av hans andre juleinnspillinger, fra «Jingle Bells» til «Have Yourself A Merry Little Christmas». En av versjonene av «White Christmas» kommer med nytt sangpålegg av Pentatonix, vokalgruppa som har vært de seneste årenes fremste leverandører av julesanger i USA.

Selvfølgelig inneholder albumet også en påminnelse om at Bing Crosby kom til å lage enda en av vår tids mest spilte julesanger, da han slo seg sammen med David Bowie for en ny versjon av «Little Drummer Boy» i 1977.

Sangene ble laget for Crosbys juleshow «Merrie Olde Christmas».

Bing Crosby og David Bowie da de sang «Little Drummer Boy» sammen. Foto: RCA Records

Bing Crosby og David Bowie da de sang «Little Drummer Boy» sammen. Foto: RCA Records

Bowie hadde vært skeptisk, dette var midt i den såkalte Berlin-perioden hans, men ville være med i showet fordi moren hans var en stor fan av Bing Crosby. Bowie likte ikke selve sangen heller, men det ble skrevet inn en ny motstemme, «Peace On Earth», som Bowie kunne synge ved siden av.

Bing Crosby døde bare en måned etter denne innspillingen. Sangen kom ikke ut på singel før fem år etter, da den ble en stor hit.

Et av målene med dette storslåtte prosjektet var å få «White Christmas» til topps på den britiske singellista før jul. Nå gikk nok ikke dette helt etter planen, for siste fredag før jul endte "White Christmas" med Bing Crosby på 66. plass, med uendelig mange andre gamle julefavoritter godt foran i løypa.

Det er likevel en viss sjanse for at «White Christmas» kommer til å vare lenger enn de aller fleste av disse.

Bing Crosby with The London Symphony Orchestra,KUL Anm Musikk B:«Bing At Christmas»
KUL Anm Musikk C:Verve

Bing Crosby with The London Symphony Orchestra,KUL Anm Musikk B:«Bing At Christmas» KUL Anm Musikk C:Verve